Starodávné egyptské pivo bylo kyselé. Z původních ingrediencí ho rekonstruoval pivovarník v Utahu
Amatérský pivovarník Dylan McDonnell v Utahu shromáždil vzácné fíky a kmen kvasinek z roku 850 př. n. l., aby vyrobil kyselý ovocný lektvar inspirovaný staroegyptskými recepty. Všímá si toho list The New York Times.
McDonnell našel asi 75 staroegyptských receptů na pivo. Prostudoval například Ebersův papyrus, egyptský text lékařských receptů z roku 1500 př. n. l., kde jeden z návodů například požadoval „tuk z divoce vypadajícího lva“, který léčí mužskou plešatost, zatímco jiný doporučoval odvar ze soli, mléčného tuku, sladkého piva a medu, který se má „nalít do hýždí“ žen trpících gynekologickými bolestmi.
McDonnell nakonec dospěl k osmi nejčastěji uváděným ingrediencím: pouštní datle, jemenský med Sidr, fíky sycamore, izraelské zlaté rozinky, plody jalovce, plody rohovníku, černý kmín a kadidlo.
Šnyt s utopencem? Ve švédském Malmö mají dvě hospody s českým názvem Pivo
Číst článek
Fíky bylo původně složité najít, ale pak se ukázalo, že přesně tuto odrůdu už několik generací pěstuje rodina archeologického předáka v egyptském Luxoru.
Jako základní obiloviny zvolil McDonnell purpurový egyptský ječmen a pšenici emmer. Poté se zaměřil na kvasnice. Ty v roce 2015 extrahoval izraelský tým z amfory nalezené v Izraeli, kterou pravděpodobně používali Filištíni k vaření piva kolem roku 850 př. n. l.
„Kvasinky mají pozoruhodnou schopnost ležet v klidu po mimořádně dlouhou dobu. Miliardy buněk ve spící kolonii spolu stále komunikují,“ řekl pro The New York Times Itai Gutman, pivovarnický veterán, který pomohl kvasnice získat. „Stále mezi sebou mají všechny chemické signály. A prostě čekají.“
A jak pivo chutná? Zpočátku je kyselé, ale pak se stává stále komplexnějším a dosahuje bohaté, osvěžující kvality podobné cideru. Chuť, stejně jako barva, evokuje meruňky.