„Narazili tady na zachovalé základy, tak jsme se potom rozhodli, že to odkryjeme celé,“ ukazuje Václav Bombala, technik městského úřadu v Jindřichově Hradci, nečekaný objev v zámeckém pivovaru.
Do Ruska za loňský rok bylo prodáno pivo až za 820 milionů korun. Šéf svazu pivovarů Tomáš Slunečko v rozhovoru pro Radiožurnál odmítá, že by členové svazu do Ruska vyváželi.
Vedení města považuje areál za strategický. Pokud ho koupí, otevře ho lidem. Nabízí se propojení se sousední zámeckou zahradou a vytvoření prostoru pro podnikatelské aktivity.
Pivovarník Dylan McDonnell kvůli rekonstrukci staroegyptského piva shromáždil vzácné fíky a kmen kvasinek. Pivo je zpočátku kyselé, nakonec však dosahuje bohaté a osvěžující kvality.
Pastry sour, New England IPA nebo pivo, dozrávané v sudech. Všechny tyto styly v posledních letech hýbou evropskou scénou pivovarnictví. Ukázal to nedávný pražský pivní festival Winter Affair.
Je leden, místo abych po Vánocích ladila figuru do plavek, nezřízeně jsem se vrhla na ochutnávání svíčkové na smetaně s příslušnou dávkou knedlíků. Obětovala jsem se pro čtenáře gastroglos.
Muzeum Belgický pivní svět otevřelo letos na podzim po letech příprav a odkladů ve zrekonstruované historické budově bývalé burzy. V Bruselu na jeho adresu zní ale i kritika.
Pivovary CZ Group produkuje piva značek Litovel, Holba nebo Zubr a zaměstnává ve svých pivovarech téměř 500 lidí. Je pátou největší pivovarnickou skupinou v Česku.
Město Jindřichův Hradec chce zrekonstruovat zchátralý zámecký pivovar, na kterém pobýval dva roky i mladý Bedřich Smetana. Vyměnit chce vše kromě obvodových zdí.
Budova vyrostla v roce 1888 jako odbytiště piva, proto má například taneční sál. Teď tam sídlí divadelní spolek ALTA a postupně chce budovu rekonstruovat.
Podle dubnového průzkumu kyjevské společnosti Adventer Group až 90 procent podnikatelů ze svých výdělků podporuje armádu nebo přispívá na humanitární a dobrovolnickou činnost.
Loni připadlo na jednoho obyvatele 136 litrů piva, to je o šest litrů méně než v roce 2019. Za menší spotřebou stojí podle pivovarníků měnící se návyky spotřebitelů, ale i rostoucí ceny.
Na Žatecku, v „domovském“ regionu chmele, ho pěstují ve výšce 230 metrů nad mořem, chmelnice v Humpolci je položená mnohem výš. Jiné je také typické počasí.
„Na etiketu tak musíme napsat, že je to fermentovaný obilný nápoj se zvláštními přísadami. Kdybys to uvařil kdekoliv jinde, je to jasné pivo. Jen ne v Bavorsku,“ říká vlastník mnichovského pivovaru.
Pardubický pivovar ukončí k poslednímu březnu výrobu po 150 letech provozu. Jaké druhy pálenky z posledního piva uvařeného v Pardubicích vzniknou, zatím není úplně jasné.
České pivo má ve světě pořád dobrý zvuk. Čeští sládci tuto tradici úspěšně prosazují i v zahraničí a nic jim v tom nedokáže zabránit – ani ruská invaze na Ukrajinu.
Zdražování se netýká jen Budvaru. Největší český pivovar, Plzeňský Prazdroj, zdražil od 1. října většinu svých produktů zhruba o osm procent, v průměru o 1,70 koruny na půllitru.
Pivovar ve Wilberu kdysi měli, ale za dramatických okolností o něj před víc než sto lety přišli. Teď potomci českých farmářů pracují na tom, aby mohli pivo vyrábět znovu.
Vše začalo tím, že jsem dostala žízeň kvůli vedru panujícímu i ve výšce okolo 1000 metrů nad mořem. Právě sem do hor jsem utekla před parnými dny a založila novou gastroturistickou disciplínu.
Mnichovský pivovar bojuje s tenčícími se zásobami oleje, kterého je nyní v Evropě kvůli válce na Ukrajině nedostatek, zvláštním způsobem – placením v naturáliích.