Na naši plzeň jsme pyšní, říká pivovarník Bill z Virginie. Vyrábí ji z českého sladu i chmele

Nejstarší řemeslný pivovar v oblasti metropole Spojených států Washingtonu oslavil významné výročí. Není zrovna kulaté a v lidském věku ani nijak zvlášť úctyhodné, ale dělá z pivovaru Port City ve městě Alexandrie nejstarší podnik v okolí. Pivovaru je teprve třináct let, za tu dobu ale rozvinul svůj sortiment do velké rozmanitosti a čepuje i pivo plzeňského typu, které vyrábí z českého sladu i chmele.

Od stálého zpravodaje Alexandrie (USA) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ve výčepu pivovaru Port City v Alexandrii to hučí jako v úle. Desítky lidí tu sedí u dřevěných stolů a popíjejí z klasických tlustostěnných půllitrů, nikoli z amerických pint. Vše nasvědčuje tomu, že pivo je oblíbené, protože se na něj stojí dvě dlouhé fronty.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zápisník Pavla Nováka

Přede mnou čekají na svoje pivo Forest a David, jejich půllitry už jsou skoro prázdné. Forest si pochvaluje širokou nabídku různých piv a taky to, že to má do pivovaru docela blízko pěšky a nemusí sem jezdit autem.

David ukazuje na stěnu za mnou na diplomy a medaile za různá piva. Podle něj v tomhle pivovaru vědí, co dělají, a prostě umějí vařit fantastické pivo. A to nejen jedno, ale mnoho skvělých piv.

Taky paní Diane si pochvaluje výborné pivo a přátelskou obsluhu ve výčepu.

„Koupila jsem si rovnou tři různá piva najednou. To je u vás v Česku problém, když si koupíte hned tři piva?“ reaguje na můj překvapený výraz. „Když ona tu byla hrozně dlouhá fronta, tak jsem chtěla ušetřit čas.“

Chlouba z českého chmele

Pivovar Port City založil před třinácti lety alexandrijský rodák Bill Butcher. Jeho rodina žije na pravém břehu řeky Potomac už pět generací. Ve Washingtonu a přilehlých okresech států Virginie a Maryland sice byly restaurace zaměřené na servírování piva, ale nebyl tu žádný lokální pivovar.

V kapele na chvíli zaskočil i majitel Bill Butcher | Foto: Pavel Novák | Zdroj: Český rozhlas

Bill předtím dvacet let pracoval ve vinařském průmyslu, věnoval se prodeji a marketingu. Na vybudování pivovaru si najal odborníky. Ti začali vařit nejen svrchně kvašená piva, ale i evropské ležáky, pšeničná piva, různé speciály a také značku Downright s podtitulem bohemian pilsner.

„Je to pivo plzeňského typu, český pilsner,“ vysvětluje. „Používáme plzeňský slad. Snažíme se být věrni českému způsobu vaření piva a dělat pivo co nejvíc autentické. Jsme na něj pyšní. Je nefiltrované, ale když se na něj podíváte, je krásně průhledné, čisté. Vyhráli jsme s ním stříbrnou medaili v evropském pivním poháru. A loni jsme dokonce získali zlatou pivní hvězdu.“

Zákazníky si musíš vychovat

„Je to všechno o výchově konzumentů piva. Když jsme před třinácti lety otevřeli, lidé vůbec nevěděli, jak používat naše džbány a kontejnery. Jak si je chodit k nám znovu naplnit a jak se o ně starat,“ popisuje Bill začátky svého pivovaru.

„Vždycky jsme dbali na výchovu našich zákazníků, třeba jak vyslovovat jméno jednoho z našich speciálů ‚tmavé pivo‘. Jsme hrdí na to, že jsme vlastně i osvětový pivovar,“ dodává.

Třinácté narozeniny slavil teenager mezi řemeslnými pivovary, ale přitom už respektovaný a oblíbený svatostánek piva Port City nejen hektolitry různých piv, ale i country hudbou. A v kapele na chvíli zaskočil i majitel Bill Butcher. To aby si kytarista mohl odskočit na jedno točené s vysokou pěnou.

Pivovar Port City založil před třinácti lety alexandrijský rodák Bill Butcher | Foto: Pavel Novák | Zdroj: Český rozhlas

Pavel Novák, and Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme