Basketbalistky porazily Jižní Koreu a zabojují o postup na světový šampionát, o výhře rozhodly v závěru

České basketbalistky postoupily do hlavní fáze kvalifikace mistrovství světa v roce 2026. Ve finále předkvalifikačního turnaje v Mexiku porazily Jižní Koreu 73:67. Vítězství strhly na svou stranu v závěrečných třech minutách.

Mexiko (Aktualizováno: 7:25 26. 8. 2024) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

České basketbalistky slaví postup do osmifinále mistrovství Evropy

České basketbalistky | Foto: Fotobanka Profimedia | Zdroj: Profimedia

Korejský tým zdolaly svěřenkyně trenérky Romany Ptáčkové na turnaji i podruhé, v základní skupině vyhrály 76:63. Na finálovém vítězství se podílely shodně 15 body Natálie Stoupalová a Gabriela Andělová, obě proměnily tři tříbodové pokusy.

Nejužitečnější hráčkou turnaje byla vyhlášena pivotka Julia Reisingerová. Do All Star týmu se dostala také rozehrávačka Tereza Vyoralová.

Zatímco v prvním vzájemném zápase české basketbalistky většinu času vedly a dokázaly Korejkám odskočit až na 17 bodů, ve finále musely bojovat o výhru až do konce. Až v pátém utkání na turnaji měly reprezentantky horší střelbu z dálky než soupeř. Korejky daly 11 trojek, český tým osm.

I finálový zápas se dlouho vyvíjel pro výběr trenérky Ptáčkové příznivě, v druhé čtvrtině vedl už o devět bodů. Korejky se prosazovaly jen střelami z dálky a z trestných hodů. První dvoubodový koš dala dvě a půl minuty před koncem prvního poločasu Pak Či-so, která byla nakonec s 22 body nejlepší střelkyní zápasu.

Do druhého poločasu korejské hráčky vtrhly s velkou energií a skóre rychle otočily na svou stranu. Třetí čtvrtinu ovládly 25:16 a do závěrečné části šly s náskokem čtyř bodů. Většímu manku zabránily dvě trojky Andělové.

Poslední dějství začala trojkou Kateřina Zeithammerová, ale Sin Či-hjon odpověděla stejně. Korejský náskok pak vzrostl na šest bodů, sedmibodová česká šňůra ho však smazala. Přetahovanou o vedení ukončila zhruba tři minuty před koncem trojkou na 62:60 Andělová, která pak proměnila nájezd a Stoupalová dalším tříbodovým košem zvýšila už na 67:60. V koncovce se ještě z nájezdů prosadily dvakrát Eliška Hamzová a jednou Andělová a české basketbalistky mohly slavit postup.

Kvalifikace mistrovství světa za účasti 24 týmů se uskuteční v březnu 2026. Šampionát pro 16 družstev bude na podzim téhož roku hostit Berlín.

Předkvalifikace MS basketbalistek v roce 2026 - finále:

Česko - Jižní Korea 73:67 (10:7, 31:26, 47:51)

Nejvíce bodů: Stoupalová a Andělová po 15, Reisingerová 9, Hamzová 8 - Pak Či-so 22, Pak Či-hjon 14. Trestné hody: 8/7 - 11/8. Fauly: 17:15. Trojky: 8:11. Doskoky: 35:34.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme