‚První trénink si některé hráčky šlapaly po dechu.‘ Basketbalistky v Mexiku bojují i s nadmořskou výškou

Nejen se soupeřkami se musí v Mexiku vypořádat na předkvalifikaci mistrovství světa české basketbalistky. Úvodní zápas proti Mali zvládly vítězně a v noci na středu je od 1.30 čekají Jihokorejky. Hrát se bude opět v Mexiko City v aréně Gimnasio Olympico Juan de la Barrera pro víc než pět tisíc diváků, která je v nadmořské výšce 2240 metrů nad mořem.

Mexiko Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Trenérka ženské basketbalové reprezentace Romana Ptáčková uděluje pokyny

Trenérka ženské basketbalové reprezentace Romana Ptáčková uděluje pokyny | Zdroj: Profimedia

V nadmořské výšce o 600 metrů vyšší než měří nejvyšší hora Česka se ženská basketbalová reprezentace snaží v Mexiku probojovat do kvalifikace mistrovství světa.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechněte si, co říkají české basketbalistky na podmínky v Mexiku, kde hrají předkvalifikaci mistrovství světa

„Ze začátku jsme se všechny dost rozdýchávaly, ale pak už v závěru to bylo docela dobré. Každý to vnímá individuálně, ale myslím, že se budeme každý den zlepšovat a cítit se lépe a lépe,“ říkala po prvním tréninku nezkušenější basketbalistka v aktuálním výběru Tereza Vyoralová.

Ještě před odletem reprezentantky absolvovaly mimo jiné soustředění ve Slovinsku ve vyšší nadmořské výšce, ale nesrovnatelné s tou v Mexiku. Proto, ale třeba i kvůli osmihodinovému časovému posunu, do dějiště turnaje vyrazily v dostatečném předstihnu, přiletěly už pět dní před startem, jako jedny z prvních účastnic.

Díky tomu stihly i odehrát narychlo a na poslední chvíli domluvený přípravný zápas v Pueble s domácím výběrem, který aklimatizaci prospěl - pochvalovala si trenérka Romana Ptáčková.

„První trénink si některé hráčky po pěti minutách šlapaly po dechu. V utkání s Mexikem po dvou a půl minutách některé odpadaly a byly zralé na střídání. Doufám, že se holkám srovnal i spánek. Budeme to cítit, ale budou to cítit i soupeři,“ říkala trenérka národního týmu.

Basketbalistky zahájily předkvalifikaci mistrovství světa výhrou nad Mali, čeká je Jižní Korea

Číst článek

„Nebyl takový problém s dýcháním, ale měla jsem těžké nohy a neuměla koordinovat tělo. Balony taky nebyly úplně nejlepší, jsou o dost těžší, než na co jsme zvyklí v Česku,“ popisovala projevy vysoké nadmořské výšky po triumfu nad Mexičankami Gabriela Andělová, a po úspěšném vstupu do skupiny předkvalifikace a výhře nad Mali 84:63 Emma Čechová vysvětlovala.

„Před zápasem jsem se necítila nejlépe, ale nakonec to nebylo tak špatné. Druhý poločas byl o něco horší. Přišlo mi, že musím vždy překonat nějakou fázi a když jsem ji překonala, tak jsem byla celkem v pohodě. Mám těžší nohy, rychleji se zadýchám, takže určitě velký rozdíl.“

Dalšími soupeřkami českých basketbalistek budou Jihokorejky místního času se bude od 1.30 ráno a pokud znovu vyhrají už si zajistí účast v semifinále play-off. Z předkvalifikačního turnaje MS projdou dál ale jen vítězky.

Jakub Kanta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme