České basketbalistky porazily Venezuelu 86:49 a ovládly skupinu předkvalifikace, čeká je semifinále

České basketbalistky zakončily turnaj předkvalifikace mistrovství světa základní část drtivým vítězstvím nad Venezuelou 86:49 a ovládly skupinu A se třemi výhrami. Po 12 bodech daly Gabriela Andělová, Tereza Vyoralová a Kateřina Zeithammerová, o bod méně měla Julia Reisingerová.

Mexiko (Aktualizováno: 9:20 23. 8. 2024) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Natálie Stoupalová v boji o míč

Natálie Stoupalová v boji o míč | Foto: Carlos Santiago | Zdroj: Profimedia

V sobotním semifinále narazí svěřenkyně trenérky Romany Ptáčkové na domácí Mexiko. Postup do kvalifikace mistrovství světa v roce 2026 si zajistí pouze vítěz turnaje.

České basketbalistky v Mexiku nejprve porazily Mali 84:63 a ve druhém utkání zvítězily nad Jižní Koreou 76:63.

Už před posledním zápasem ve skupině měly české reprezentantky jistý postup poté, co v předchozím utkání vyhrál korejský tým nad Mali 87:63. Duel proti Venezuele začal kvůli technickým potížím s půlhodinovým zpožděním.

České hráčky však zdržení nijak nevyvedlo z míry a zápas začaly brzy kontrolovat. Pomohly jim k tomu i čtyři trojky v první čtvrtině poté, co oba pokusy z dálky proměnila Julie Pospíšilová a po jedné daly Julia Reisingerová a Tereza Vyoralová.

Střely za tři body vycházely reprezentantkám i nadále, v zápase jich proměnily celkem 14. Čtyři trojky daly shodně Vyoralová a Zeithammerová. Venezuelanky vstřelily dohromady jen čtyři trojky.

Po bodově bohaté úvodní části (30:19) zvítězil český tým vysoko i ve druhé čtvrtině 17:6 a jednoznačný průběh mělo také třetí dějství. Čtvrtá desetiminutovka byla vyrovnanější, přesto české hráčky náskok ještě navýšily.

„Do zápasu jsme šly s respektem, protože jsme věděly, že tenhle tým je silový, hodně individuálně šikovný, a myslely jsme, že to bude těžký zápas. Měly jsme rozebrané hráčky a zvládly jsme je dobře pokrýt, proto takový rozdíl,“ prohlásila Zeithammerová.

„Báli jsme se, jak zapůsobí zdržení začátku zápasu, ale zapůsobilo to asi skvěle. Měli jsme skvělou střeleckou úspěšnost, jen jsme se pomaleji rozjížděli v obraně,“ uvedl asistent trenérky Ptáčkové Petr Treml.

„Chvíli to vypadalo jako exhibiční zápas, ale my jsme s tím nebyli spokojení, protože chceme vycházet z obrany a tam jsme byli příliš tolerantní a moc slabí. Pak se to zlepšilo a ubránili jsme všechny hlavní hráčky, na které jsme se připravovali,“ dodal.

Mexičanky v přímém souboji o první místo ve skupině B podlehly Černé Hoře 71:74 po prodloužení a utrpěly první porážku v turnaji. České basketbalistky proti nim před týdnem sehrály generálku a zvítězily 57:45.

Předkvalifikace MS basketbalistek v Mexiku:

Skupina A:

Česko - Venezuela 86:49 (30:19, 47:25, 67:35)

Nejvíce bodů: Andělová, Vyoralová a Zeithammerová po 12, Reisingerová 11 - Fajardová 13, Díazová 10. Trestné hody: 20/12 - 19/13. Fauly: 20:20. Trojky: 14:4. Doskoky: 50:34.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme