Zvrat na Vueltě. Novým lídrem je po suverénním triumfu v šesté etapě Australan O'Connor

Horskou 6. etapu cyklistické Vuelty vyhrál po sólovém úniku Australan Ben O'Connor a získal červený trikot vedoucího jezdce. Na skupinu největších favoritů s dosavadním lídrem Primožem Rogličem ze Slovinska najel člen týmu Decathlon AG2R La Mondiale šest a půl minuty.

Yunquera (Španělsko) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Australský cyklista Ben O'Connor ovládl šestou etapu letošního ročníku Vuelty

Australský cyklista Ben O'Connor ovládl šestou etapu letošního ročníku Vuelty | Foto: Jon Nazca | Zdroj: Reuters

Cyklisté ve čtvrtek odstartovali po poledni v Jerez de la Frontera netypicky ze supermarketu francouzského řetězce, jenž je jedním z hlavních sponzorů Vuelty. Po rovinaté pasáži je čekaly čtyři vrchařské prémie včetně té závěrečné do cíle po 185,6 km ve městě Yunquera.

Bittner se na Vueltě zapsal do historie, přespurtoval van Aerta a jako pátý Čech vyhrál etapu

Číst článek

Osmadvacetiletý O'Connor byl členem původně až třináctičlenné skupiny uprchlíků. Definitivně se osamostatnil na předposledním kopci necelých 30 km před cílem a nikým neohrožován si dojel pro vítězství. Zkompletoval tak etapové triumfy na všech třech Grand Tours po výhře na Giru d'Italia v roce 2020 a na Tour de France o rok později.

„Cítil jsem se trochu, jako kdybych byl ve svém vlastním světě. Využil jsem svou příležitost. Je docela mimořádné, když se vám podaří vyhrát etapu prakticky od startu," pochvaloval si O'Connor, jenž byl v úniku přes sto kilometrů.

S velkou ztrátou 4:33 minuty dojel druhý Ital Marco Frigo, jenž měl zhruba 20 km před cílem při stíhací jízdě pád ve sjezdu. Třetí byl s odstupem 5:12 minuty Němec Florian Lipowitz.

Roglič, který absolvoval v červeném dresu dvě etapy po úterním vítězství, dojel společně s dalšími favority čtyřiadvacátý s odstupem 6:31 minuty. Na O'Connora, jenž byl letos čtvrtý na Giru, ztrácí trojnásobný vítěz Vuelty na druhém místě výrazných 4:51 minuty.

Mathias Vacek ve čtvrtek dojel na 64. místě s odstupem 13:12 minuty. Pavel Bittner den po životním triumfu ve spurtérském dojezdu 5. etapy dorazil do cíle na 132. pozici se ztrátou 25:52 minuty.

Vítězstvím uprchlíků by mohla podle papírových předpokladů skončit i páteční 7. etapa z Archidony do Córdoby o délce 180,5 km. Na zvlněné trase je zhruba 25 km před cílem jediná, ale prudká vrchařská prémie.

Výsledky 6. etapy cyklistického závodu Vuelty (Jerez de la Frontera - Yunquera, 185,5 km):

1. O'Connor (Austr./Decathlon-AG2R-La Mondiale) 4:28:12, 2. Frigo (It./Israel-Premier Tech) -4:33, 3. Lipowitz (Něm./Red Bull-Bora-hansgrohe), 4. Berthet (Fr./Decathlon-AG2R-La Mondiale), 5. Cristián Rodríguez (Šp./Arkéa-B&B Hotels), 6. Leemreize (Niz./dsm-firmenich-PostNL) všichni -5:12, ...64. M. Vacek (ČR/Lidl-Trek) -13:12, 132. Bittner (ČR/dsm-firmenich-PostNL) -25:52.

Průběžné pořadí: 1. O'Connor 23:28:28, 2. Roglič (Slovin./Red Bull-Bora-hansgrohe) -4:51, 3. Almeida (Portug./UAE Team Emirates) -4:59, 4. Lipowitz -5:18, 5. Mas (Šp./Movistar) -5:23, 6. Cristián Rodríguez -5:26, ...64. M. Vacek -21:28, 141. Bittner -40:50.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme