Bittner se na Vueltě zapsal do historie, přespurtoval van Aerta a jako pátý Čech vyhrál etapu

Pavel Bittner vyhrál jako pátý Čech etapu na Vueltě. Jednadvacetiletý cyklista ve spurtu 5. etapy v Seville těsně předčil Belgičana Wouta van Aerta. Na Vueltě se český reprezentant radoval z triumfu naposledy v roce 2013, kdy vyhrál sedmou etapu Zdeněk Štybar a osmou Leopold König.

Sevilla Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pavel Bittner vítězí v 5. etapě Vuelty

Pavel Bittner vítězí v 5. etapě Vuelty | Zdroj: Reuters

Bittner na některém z třítýdenních etapových závodů Grand Tour debutuje. Na Vueltě naznačil své možnosti už v předchozích etapách s hromadnými dojezdy, v nichž dojel pátý a šestý.

Tentokrát byl ve dlouhém spurtu po 177 kilometrech na pásce o několik centimetrů před favorizovaným Van Aertem. Tomu patří zelený dres pro lídra bodovací soutěže, v níž je Bittner s přispěním dnešních 50 bodům za etapový triumf třetí.

Bittner, člen nizozemského týmu dsm-firmenich-PostNL, se na Vueltu naladil dvěma etapovými vavříny na nedávném závodě Kolem Burgosu a formu prodal i v elitní konkurenci.

„Je to neuvěřitelné. Já jsem získal své první vítězství (mezi profesionály) pár dní zpátky. Vyhrát na Vueltě, tomu vlastně pořád nevěřím,“ uvedl v televizním rozhovoru.

Věřil ale, že by to s podporou svého týmu mohl právě dnes dokázat. „Říkal jsem klukům, že je tu otevřená příležitost. Když se podíváme na poslední roky, tak jsme dokázali postavit opravdu výborný rozjížděcí vlak. Ale porazit Van Aerta v takhle dlouhém sprintu je opravdu šílené,“ kroutil hlavou Bittner.

Vacek si polepšil

Druhý český účastník Mathias Vacek, jenž zazářil druhým místem v úvodní časovce, ve středu dojel v hlavním poli na 31. místě. V něm nechyběl ani lídr průběžného pořadí Slovinec Primož Roglič, který tak udržel červený trikot. Vede o osm sekund před Portugalcem Joaem Almeidou.

V dnešní rovinaté etapě se příliš neměnilo ani celkové pořadí českých zástupců. Vacek je na 75. místě, Bittnerovi patří 123. příčka.

Cyklistický závod Vuelta - 5. etapa (Fuente del Maestre - Sevilla, 177 km):

1. Bittner (ČR/dsm-firmenich-PostNL) 4:25:28, 2. Van Aert (Belg./Visma-Lease a Bike), 3. Groves (Austr./Alpecin-Deceuninck), 4. Coquard (Fr./Cofidis), 5. Küng (Švýc./Groupama-FDJ), 6. Strong (N. Zél./Israel-Premier Tech), ...31. M. Vacek (ČR/Lidl-Trek) všichni stejný čas.

Průběžné pořadí: 1. Roglič (Slovin./Red Bull-Bora hansgrohe) 18:58:36, 2. Almeida (Portugl./UAE Team Emirates) -8, 3. Mas (Šp./Movistar) -32, 4. Tiberi (It./Bahrain Victorious) -38, 5. Van Eetvelt (Belg./Lotto-Dstny) -41, 6. Gall (Rak./Decathlon-AG2R-La Mondiale) -47, ...75. M. Vacek -9:56, 123. Bittner -16:38.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme