První horský dojezd na Vueltě patřil Rogličovi a stal se novým lídrem, Vacek se pořadím propadl

První horský dojezd letošního ročníku Vuelty vyhrál ve 4. etapě slovinský cyklista Primož Roglič. Lídr týmu Red Bull-Bora hansgrohe je díky tomu novým lídrem závodu, který ovládl třikrát za sebou v letech 2019-2021. Průběžné třetí místo podle očekávání neudržel Mathias Vacek, jenž není vrchařským specialistou, a klesl do osmé desítky pořadí.

Pico Villuercas (Španělsko) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lídr týmu Red Bull-Bora hansgrohe je díky tomu novým lídrem závodu, který ovládl třikrát za sebou v letech 2019-2021

Lídr týmu Red Bull-Bora hansgrohe je díky tomu novým lídrem závodu, který ovládl třikrát za sebou v letech 2019-2021 | Foto: AFP | Zdroj: Profimedia

Po zahajovacích třech dnech v Portugalsku dnes peloton 79. ročníku Vuelty zavítal poprvé na španělskou půdu a hned nabídl úvodní souboj favoritů na celkové vítězství. Ti se utkali především v závěrečném patnáctikilometrovém stoupání na Pico Villuercas, kde etapa po 170,4 km vrcholila.

Ještě zhruba osm kilometrů před cílem se podílel na určování tempa vedoucí skupiny i Vacek jedoucí v dresu nejlepšího mladého jezdce, pak však přišli ke slovu elitní vrchaři.

Po několikakilometrovém úseku na úzké betonové cestě se při návratu na asfalt vytvořila sedmičlenná skupina jezdců, kteří do kopce spurtovali o vítězství.

Svou výbušnost potvrdil čtyřiatřicetiletý Roglič, jenž na pásce těsně porazil Belgičana Lennerta van Eetvelta, který už zvedal ruku na oslavu vítězství.

Po třináctém triumfu na Vueltě v kariéře vysvlékl Roglič z červeného trikotu lídra svého bývalého kolegu z týmu Visma-Lease a Bike Wouta van Aerta z Belgie a vede o osm sekund před Portugalcem Joaem Almeidou, který dojel třetí. Na třetí pozici je s odstupem 32 sekund dnes čtvrtý Španěl Eric Mas.

Druhý muž zahajovací časovky Vacek nabral desetiminutovou ztrátu a dorazil na 93. místě, spurtér Pavel Bittner byl v cíli o dalších pět minut později na 137. pozici. Vacek je průběžně šestasedmdesátý, Bittner stotřicátý.

Pátá etapa z Fuente del Maestre by měla po 177 km nabídnout šanci právě spurtérům, po zvlněném úvodu se dojíždí do Sevilly po rovině a dá se očekávat hromadný finiš.

Cyklistický etapový závod Vuelta - 4. etapa (Plasencia - Pico Villuercas, 170,4 km):

1. Roglič (Slovin./Red Bull-bora hansgrohe) 4:26:49, 2. Van Eetvelt (Belg./Lotto-Dstny), 3. Almeida (Portug./UAE Team Emirates), 4. Mas (Šp.Movistar), 5. Gall (Rak./Decathlon-AG2R-La Mondiale), 6. Riccitello (USA/Israel-Premier Tech) všichni stejný čas, ...93. M. Vacek (ČR/Lidl-Trek) -10:01, 137. Bittner (ČR/dsm-firmenich-PostNL) -15:46.

Průběžné pořadí: 1. Roglič 14:33:0, 2. Almeida -8, 3. Mas -32, 4. Tiberi (It./Bahrain Victorious) -38, 5. Van Eetvelt -41, 6. Gall -47, ...76. M. Vacek -9:56, 130. Bittner -16:48.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme