Sprinterskému dojezdu třetí etapy Vuelty kraloval Van Aert. Bittner dojel pátý, Vacek pokračuje v bílém dresu

Belgický cyklista Wout van Aert vyhrál v hromadném dojezdu třetí etapu Vuelty a pojistil si vedení v průběžném pořadí. Pavel Bittner po nedělním šestém místě dospurtoval pátý, Mathias Vacek byl dvanáctý a drží celkovou třetí pozici.

Aktualizováno Castelo Branco (Portugalsko) (Aktualizováno: 19:03 19. 8. 2024) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Wout van Aert slaví výhru ve sprinterském dojezdu třetí etapy Vuelty

Wout van Aert slaví výhru ve sprinterském dojezdu třetí etapy Vuelty | Foto: MIGUEL RIOPA / AFP | Zdroj: Profimedia

Devětadvacetiletý Van Aert uspěl po 191,5 kilometrech v poslední etapě na území Portugalska ve městě Castelo Branco v dlouhém spurtu. Hvězdný cyklista týmu Visma-Lease a Bike oplatil porážku Australanovi Cadenu Grovesovi z nedělního finiše a dočkal se prvního vítězství od února.

Vzestupná výsledková tendence

Trojnásobný mistr světa v cyklokrosu se dosud na Vueltě posouval pořadím. V sobotní časovce byl třetí, v neděli druhý a získal červený dres, a v pondělí po devíti etapových triumfech na Tour de France dosáhl na vítězství i na Vueltě.

„Vyplatilo se být trpělivý. Už je to nějaký čas, co jsem naposledy mohl zvednout ruce, a je to skvělý pocit,“ řekl Van Aert po prvním vítězství od únorové klasiky Kuurne-Brusel-Kuurne. „Myslím, že jsem ho (Grovese) překvapil tím, že jsem nastoupil už více než 200 metrů před cílem. Povedl se mi dokonalý spurt,“ pochvaloval si Belgičan, jehož sezonu ovlivnil těžký pád na březnovém závodu Napříč Flandry.

S několikametrovým odstupem finišoval na pátém místě Bittner, jeden ze dvou českých debutantů na Grand Tour, a vylepšil o jednu příčku svůj výsledek z druhé etapy. Druhý muž zahajovací časovky Vacek, který jede v bílém trikotu nejlepšího mladého jezdce, byl dvanáctý.

Náskok v celkovém pořadí

Díky desetisekundovému bonusu za vítězství zvýšil Van Aert náskok v průběžném pořadí, které však není jeho prioritou, na třináct sekund. Druhý zůstal vítěz časovky Brandon McNulty z USA, Vacek je třetí o další dvě sekundy zpět. Van Aert se také dostal do čela bodovací soutěže, v níž Vackovi s Bittnerem patří sedmá a osmá pozice.

Po třídenním portugalském úvodu dorazí v úterý cyklisté do Španělska, kde je čeká 170,5 kilometrů dlouhá vrchařská etapa s cílem na kopci mezi městy Plasencia a Pico Villuercas. „Bohužel je tu konec legrace, zítra předám roli týmových lídrů Seppovi (Kussovi) a Cianu (Uijtdebroeksovi),“ uvedl Van Aert s vyhlídkou na čtvrtou etapu, v níž se očekávají změny v celkovém pořadí. Vítěz 79. ročníku Vuelty bude korunován po 3300 kilometrech 8. září v Madridu

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme