České basketbalistky porazily v Mexiku Jižní Koreu a jsou blízko semifinále. Čechová dala 15 bodů

České basketbalistky porazily v předkvalifikaci mistrovství světa Jižní Koreu 76:63 a po dvou výhrách mají blízko k postupu do semifinále turnaje v Mexiku. Skupinu zakončí čtvrtečním zápasem proti Venezuele, která ve druhém utkání podlehla Mali. Český tým stejně jako v úvodním zápase proti africkému týmu střelecky táhly pivotky. Emma Čechová dala 15 bodů, Julia Reisingerová měla o dva body méně.

Mexiko Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Trenérka Romana Ptáčková

Trenérka českého týmu Romana Ptáčková (archivní foto) | Zdroj: Profimedia

Dva celky ze skupiny A postoupí do semifinále, ve kterém narazí na soupeře z druhé skupiny ve složení Mexiko, Černá Hora, Nový Zéland a Mosambik. Do hlavní fáze kvalifikace se dostane jen vítěz turnaje. Korejky vyrukovaly na český tým s agresivní obranou, a především díky své hvězdě Pak Či-so, která byla s 20 body nejlepší střelkyní zápasu, v úvodu vedly o šest bodů.

„Věděli jsme, že může přijít v nějaké části zápasu zóna. Nečekali jsme, že přijde hned od úvodního rozskoku, takže jsme byli trochu zaskočení,“ řekl asistent trenérky Romany Ptáčkové Martin Bašta na webu České basketbalové federace. „Hledali jsme se, z toho pramenily chyby. Pak jsme si začali trochu věřit. Trefili jsme dvě střely a najednou jsme si dokázali dát míč z ruky, měli jsme sebevědomí a vytvářeli jsme si pozice nabouráním jejich zóny, i když byly Korejky hodně agresivní. Tím jsme to zlomili,“ uvedl.

Od stavu 14:16 české reprezentantky předvedly šňůru 10:1 a první čtvrtinu vyhrály o sedm bodů. Velký podíl na tom měla Gabriela Andělová, která proti Mali nedala ani bod, ale nyní stihla již v úvodním dějství tři trojky.

„Možná jsem si víc věřila než minulý zápas. Říkala jsem si, že budu střílet, když budu volná. Doufala jsem, že to padne, protože jsem střelec, jen si neberu tolik střel, kolik bych měla. Pomohlo mi, že hrály zónu,“ řekla rozehrávačka USK Praha, která nasbírala nakonec 11 bodů.

Střelba z dálky bývá silnou zbraní korejských basketbalistek, ale české hráčky jim dovolily za celý zápas proměnit jen tři tříbodové pokusy. V dalším průběhu si udržovaly náskok, který v závěru narostl až na 17 bodů po trojce Reisingerové.

„Byl to lepší výkon než proti Mali. Včera to bylo dost zbrklé, dnes to bylo daleko lepší,“ řekl Bašta. „Určitě nám pomohlo, že jim v první půli nepadaly trojky. Pak jim docela padly, ale my jsme nepolevily a udržely jsme tempo až do konce zápasu. Musely jsme být koncentrované po celý zápas, nesměly jsme vypustit žádnou jejich agresivní obranu, musely jsme omezit ztráty a pomáhat si,“ uvedla Andělová.

Předkvalifikace MS basketbalistek v Mexiku:

Skupina A:

Česko – Jižní Korea 76:63 (24:17, 38:31, 60:49)

Nejvíce bodů: Čechová 15, Reisingerová 13, Andělová a Šípová po 11, Vyoralová 10 - Pak Či-so 20, Pak Či-hojn a Čin An po 10. Trestné hody: 17/12 - 22/18. Trojky: 6:3.  Doskoky: 44:32.

 

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme