Loprais mění kamion. Automobilový závodník bude na příštím Dakaru startovat s vozem Iveco

Automobilový jezdec Aleš Loprais bude na dalším ročníku Rallye Dakar startovat s kamionem Iveco. Obhájce druhého místa z letošního roku opustil značku Praga. Nový speciál mu postavil nizozemský tým Gerarda de Rooye. Loprais oznámil změnu v tiskové zprávě. Zároveň potvrdil, že jeho navigátorem bude David Křípal a třetím členem posádky se stane nizozemský mechanik Bernard Der Kinderen.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Aleš Loprais

Aleš Loprais | Foto: Vladimír Pryček | Zdroj: ČTK

Loprais se ke změně kamionu odhodlal proto, že by v případě pokračování s Pragou musel udělat řadu technických změn, aby zůstal konkurenceschopný a splnil technické předpisy.

Loprais potvrdil srážku s divákem, který zemřel. O nehodě nevěděl, na Dakaru končí

Číst článek

„Abychom se i nadále pohybovali v absolutní špičce, museli bychom zcela přepracovat vstřikování paliva ze systému pumpe-düse na common rail, který využívá většina našich hlavních konkurentů. To by byla otázka minimálně tříletého až čtyřletého nákladného vývoje, optimálně s podporou továrny,“ uvedl Loprais.

Čtyřiačtyřicetiletý jezdec jednal o možném obnovení spolupráce s Tatrou, s jejímž vozem v minulosti závodil, nakonec ale využil nabídky od společnosti De Rooye, dvojnásobného dakarského vítěze.

„Už tento týden nás čekají první zkušební jízdy v Nizozemsku, počátkem října pak budeme znovu testovat u marockého Erfúdu. Přímo z testů se přesuneme do Marrákeše na start Marocké rallye, při níž si potřebuji v závodním režimu vyzkoušet jak kamion, tak nového navigátora,“ řekl Loprais, který bude při Dakaru využívat i servisní zázemí nizozemského týmu.

Loprais mění i složení posádky. Místo Jaroslava Valtra mladšího jej bude navigovat David Křípal, který dosud spolupracoval zejména s Tomášem Ouředníčkem, závodícím v kategorii automobilů.

„S osobním autem jsem už věděl, na co se mám nachystat a co bude stačit, ale teď vůbec netuším, co mám od kamionu čekat. Proto musím vystoupit ze své komfortní zóny a opravdu pořádně makat na vytrvalosti, zpevnění střední části těla, zad a krku. K přípravě tentokrát opět přistupuji tak, jako by mě čekal první Dakar,“ řekl Křípal.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme