V zahradách imaginace. Retrospektivní výstava galerie v Kutné Hoře připomene výtvarníka Jiřího Trnku

Poetický svět výtvarníka a světoznámého tvůrce animovaných filmů Jiřího Trnky představí multimediální projekt V zahradách imaginace, který bude v sobotu zahájen v Galerii Středočeského kraje (GASK) v Kutné Hoře. Rozsáhlá retrospektivní výstava, připravená k 50. výročí umělcova úmrtí, ukazuje Trnku ve všech tvůrčích polohách a připomene i jeho nejznámější a nejúspěšnější dětskou knihu Zahrada, informovala Šárka Krombholzová z galerie.

Kutná Hora Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jiří Trnka ve svém ateliéru

Pro ojedinělé schopnosti býval Trnka často označován za renesančního umělce, on sám se však považoval především za malíře. | Foto: Creative Commons (CC BY 3.0)

První část tvoří pečlivý výběr exponátů, které mapují hlavní oblasti, jimž se Trnka za svého života věnoval a díky nimž dosáhl proslulosti doma i v zahraničí. „Návštěvníkům představíme mimo jiné exponáty, které dosud nikdy vystaveny nebyly, například restaurované loutky z Trnkova velkofilmu Sen noci svatojánské nebo některé unikátní dřevěné plastiky,“ uvedla ředitelka galerie Jana Šorfová. Vystavené předměty zapůjčili Trnkovi dědicové a pocházejí i ze soukromých sbírek a od institucí včetně Národního filmového archivu.

Podkrovní část expozice nazvaná Trnkova Zahrada 2, která je adaptací výtvarníkovy knížky, zahrnuje audiovizuální projekce a interaktivní prvky cílící zejména na dětského návštěvníka.

2:07

Dokument o Jiřím Trnkovi už sbírá ceny na festivalech, do českých kin zamíří v listopadu

Číst článek

„S tátou jezdíme se Zahradou po českých městech již několik let. Říkáme si Zahradníci. Do GASK jsme však expozici zdvojnásobili a přichystali zbrusu nové instalace. Na své si tak přijdou jak noví návštěvníci, tak stálí fanouškové – a na všechny čeká nový bleší cirkus, střelnice netopýrů, bludiště a další překvapení,“ uvedl jeden z autorů výstavy a výtvarníkův vnuk Matyáš Trnka.

Pro ojedinělé schopnosti býval Trnka často označován za renesančního umělce, on sám se však považoval především za malíře. Největší popularitu mu přinesly zejména ilustrace dětských knih, například Broučků Jana Karafiáta nebo Hrubínova Špalíčku veršů a pohádek. Spolu s Hermínou Týrlovou a Karlem Zemanem stál u zrodu studia Bratři v triku.

V roce 1947 založil vlastní studio, které neslo jeho jméno a orientovalo se více na loutkové filmy. Ve studiu prý trávil i 16 hodin denně, pamětníci na něj vzpomínají jako na introverta ponořeného do práce.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme