Inovativní restaurování. Bakterie pomáhají obnovit fresky ve Valencii

Dvě generace jedné rodiny spojily své síly v inovativním projektu na záchranu uměleckých děl pomocí bakterií. Mikrobioložka Pilar Boschová a její matka, restaurátorka Pilar Roigová, společně pracují na obnově cenných fresek v jednom z nejstarších kostelů ve Valencii.

Valencie Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Freska, kostel, ilustrační, náboženství

V roce 2008 hledala španělská mikrobioložka Pilar Boschová téma pro svou disertační práci. Náhodou narazila na článek, který naznačoval, že by se některé druhy bakterií daly využívat při obnově umění, což je obor její matky (ilustrační foto) | Zdroj: Unsplash | Licence Unsplash,©

V roce 2008 hledala španělská mikrobioložka Pilar Boschová téma pro svou disertační práci. Náhodou narazila na článek, který naznačoval, že by se některé druhy bakterií daly využívat při obnově umění, což je obor její matky, restaurátorky Pilar Roigové.

Ta se v té době potýkala s problémy při restaurování fresek od Antonia Palomina v kostele Santos Juanes ve Valencii. Největší potíže měla s odstraňováním lepidla použitého během předchozích pokusů o obnovu maleb v 60. letech minulého století.

Apollón, Paris i kněžka Kassandra. Archeologové objevili v Pompejích ohromující umělecké fresky

Číst článek

Jak uvádí agentura Reuters, spolupráce matky s dcerou byla úspěšná. Pilar Boschová si na projektu navíc udělala doktorát. Dnes, o více než deset let později, se obě věnují další rozsáhlé práci na obnově nástěnných maleb ve Valencii.

Mikrobioložka trénuje bakterie tak, že jim dává jako potravu vzorky lepidla s obsahem zvířecího kolagenu. Bakterie pak produkují enzymy, které lepidlo rozkládají. Společně pak takto upravené bakterie aplikují ve směsi s alginátovým gelem na poškozené fresky. Po třech hodinách gel odstraní a fresky jsou bez lepidla.

Pilar Boschová použila bakterie také při restaurátorských projektech v italských městech Pisa a Monte Cassino a v Santiagu de Compostela v severním Španělsku. Podle webu Times of India nyní trénuje kolonie jiného druhu bakterií, které mají za úkol odstraňovat ze zdí graffiti namalované sprejem.

Anna Hašková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme