Náš sport se nedá dělat moc dlouho, říká judista Krpálek. Olympiáda v Paříži by měla být jeho poslední

Těsně před světovým šampionátem si judista Lukáš Krpálek prožil těžké chvíle – onemocněl, bral antibiotika, nemohl trénovat a ještě musel zhubnout skoro deset kilogramů do požadované váhy. Ani tyhle překážky ale nezastavily elitního českého sportovce v cestě na stupně vítězů – v katarském Dauhá získal stříbro.

Dauhá (Katar) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lukáš Krpálek na letišti Václava Havla

Judista Lukáš Krpálek | Foto: Tomáš Petr | Zdroj: Český rozhlas, Český rozhlas Radiožurnál

„Musím říct, že je to něco nádherného. Letos jsem se vrátil do této váhové kategorie a hned jsem vybojoval stříbro,“ říkal Radiožurnálu Lukáš Krpálek, který se znovu pere ve váze do sta kilogram.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechněte si ohlasy Lukáše Krpálka po stříbrném mistrovství světa v Dauhá

Dál tak rozšiřuje svoji medailovou sbírku z největších judistických akcí – ať už v kategorii do 100 kilogramů, nebo v té nejtěžší. Ke dvěma olympijským zlatům, dvěma titulům mistra světa a dvěma bronzům ze šampionátů teď přidal dvaatřicetiletý reprezentant v katarském Dauhá premiérově stříbro. 

„Když člověk koukne na věk, patřím k těm starším, tady jsem byl v této váhovce třetí nejstarší. Přesto se povedlo porazit ty mladé kluky, kteří získávají jednu medaili za druhou. Je to super a budu dělat maximum pro to, aby se to ještě nějakou dobu dařilo a abych se hlavně dostal na olympiádu,“ má Krpálek jasný cíl.

Teď si díky světovému šampionátu hodně bodově pomohl v olympijské kvalifikaci na hry v Paříži a může směle myslet na přímý postup, který se bude týkat 17 judistů. 

Judista Krpálek slaví světové stříbro, ve finálovém zápase nestačil na Adamjanova z Ruska

Číst článek

„Účast na olympiádě ještě není jistá, turnajů bude ještě spousty. Nám se počítá pět nejlepších výsledků z každého roku plus kontinentální mistrovství nebo masters,“ vysvětluje.

A motivace je velká – byly by to totiž podle všeho poslední olympijské hry českého judisty.

„Ten náš sport se nedá dělat moc dlouho. Judisté většinou končí v rozmezí mezi 28 a 32 lety. Pak jsou samozřejmě výjimky, které se to snaží natáhnout, ale už to většinou nebývá na to, aby se umísťovali na předních příčkách větších turnajů,“ říká Krpálek, kterému bude v listopadu 33 let.

Speciální výjimkou je ale třeba v nejtěžší kategorii legendární Francouz Teddy Riner, který je skoro o dva roky starší než Lukáš Krpálek a který teď v Dauhá získal jedenácté zlato ze světových šampionátů.

Mirko Vasić Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme