V první etapě zvracel, v páté si dosprintoval pro rekord. Cavendish slaví 35. výhru na Tour de France

Britský cyklista Mark Cavendish vybojoval na Tour de France rekordní 35. etapové vítězství. Triumfem v závěrečném spurtu 5. etapy překonal Eddyho Merckxe, s nímž se poslední tři roky o primát na „Staré dámě“ dělil. Žlutý dres lídra si pohlídal Slovinec Tadej Pogačar.

St. Vulbas (Francie) (Aktualizováno: 19:35 3. 7. 2024) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mark Cavendish slaví triumf ve sprinterském dojezdu páté etapy Tour de France, který mu přinesl rekord

Mark Cavendish slaví triumf ve sprinterském dojezdu páté etapy Tour de France, který mu přinesl rekord | Foto: Stephane Mahe | Zdroj: Reuters

Devětatřicetiletý Cavendish v závěru 177,4 km dlouhé etapy porazil v hromadném spurtu o třináct let mladšího Jaspera Philipsena a stal se druhým nejstarším vítězem etapy na Tour v historii. Starší byl jen Pino Cerami, který v roce 1963 uspěl v 41 letech. Třetí v páté etapě skončil Alexander Kristoff.

Jezdce stáje Astana v cíli s gratulacemi objímali soupeři. „Upřímně jsem unavený. Je to moje patnáctá Tour a stojí mě to hodně, abych se sem každý rok dostal,“ shrnul veterán z ostrova Man první pocity. „Stárnu, každý rok se musím znovu dostat do formy a je to těžké. Ale všichni se zapojili, měl jsem velkou podporu,“ pochvaloval si spolupráci s týmem.

Cavendish vyrovnal rekord belgické legendy z let 1969-1975 v roce 2021 a od té doby na jeho překonání marně útočil. Naposledy byl blízko vloni, kdy s Philipsenem těsně prohrál v sedmé etapě. Den poté ale musel po pádu se zlomenou klíční kostí odstoupit a s vyhlídkou na další pokus se rozhodl odložit konec kariéry.

Rodina dorazila včas

„Vítězství v jedné etapě vám může udělat kariéru a já měl vždycky pocit, že potřebuju vyhrát ještě další a pak ještě další a další,“ řekl Cavendish, jenž v minulosti opakovaně prohlašoval, že jedno etapové vítězství na Tour může člověku změnit život. Svůj 35. triumf oslavil v obětí s dětmi. „Moje rodina přijela včera. Perfektní načasování,“ dodal.

V pondělním prvním sprinterském dojezdu se přitom vůbec neprosadil. „Musíte vědět, jak se s tím vyrovnat. Já zažil špatné dny na Tour už dřív. Nesmíte si hýčkat ego a snažit se jen držet v pelotonu, musíte ze sebe vydávat maximum, dokud nedostanete další příležitost,“ řekl a děkoval šéfovi stáje Alexandru Vinokurovovi, že mu věřil a prodloužil s ním smlouvu o další rok. „Letos už to byl hazard, ale vsadili na mě,“ dodal.

Dvojnásobný šampion Pogačar dokončil etapu, v níž peloton čekaly jen dvě vrchařské prémie čtvrté kategorie, v hlavním balíku. V průběžném pořadí dál vede o 45 sekund před Remcem Evenepoelem. Belgičanův stájový kolega a pomocník do hor Jan Hirt dojel do cíle se zhruba minutovým odstupem na 160. příčce.

Cyklistický závod Tour de France - 5. etapa: St. Jean de Maurienne - St. Vulbas (177,4 km):

1. Cavendish (Brit./Astana-Qazaqstan Team) 4:08:46, 2. Philipsen (Belg./Alpecin-Deceuninck), 3. Kristoff (Nor./Uno-X Mobility), 4. De Lie (Belg./Lotto-Dstny), 5. Jakobsen (Niz./dsm-firmenich-PostNL), 6. Ackermann (Něm./Israel-Premier Tech) všichni stejný čas, ...160. Hirt (ČR/Soudal-Quick Step) -1:09.

Průběžné pořadí: 1. Pogačar (Slovin./UAE Team Emirates) 23:15:24, 2. Evenepoel (Belg./Soudal-Quick Step) -45, 3. Vingegaard (Dán./Visma-Lease a Bike) -50, 4. Ayuso (Šp./UAE Team Emirates) -1:10, 5. Roglič (Slovin./Red Bull-Bora-hansgrohe) -1:14, 6. Rodríguez (Šp./Ineos Grenadiers) -1:16, ...93. Hirt -58:03.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme