Cílem třetí etapy projel nejrychleji Eritrejec Girmay, do žlutého dresu pro lídra se oblékl Carapaz

Eritrejský cyklista Biniam Girmay vyhrál v hromadném spurtu třetí etapu Tour de France a v posledním dojezdu 111. ročníku na italském území vybojoval pro stáj Intermarché-Wanty první vítězství ve slavném závodu. Vedení v průběžném pořadí se ujal Richard Carapaz, který vystřídal slovinského favorita Tadeje Pogačara a do žlutého dresu se oblékl jako první Ekvádorec v historii.

Turín Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Eritrejský cyklista Biniam Girmay vyhrál v hromadném spurtu třetí etapu Tour de France a v posledním dojezdu 111. ročníku na italském území vybojoval pro stáj Intermarché-Wanty první vítězství ve slavném závodu

Eritrejský cyklista Biniam Girmay vyhrál v hromadném spurtu třetí etapu Tour de France a v posledním dojezdu 111. ročníku na italském území vybojoval pro stáj Intermarché-Wanty první vítězství ve slavném závodu | Zdroj: Reuters

Čtyřiadvacetiletý Girmay se v závěru 230,8 km dlouhé trasy, nejdelší v letošní Tour, prosadil před Kolumbijcem Fernandem Gaviriou a Arnaudem De Liem z Belgie. Etapu na Tour vyhrál jako třetí Afričan a první Eritrejec v historii. Předtím to dokázali jen Daryl Impey a Rob Hunter z JAR.

Carapaz má v čele průběžného pořadí stejný čas jako Pogačar a další dva soupeři Remco Evenepoel a obhájce titulu Jonas Vingegaard. Do žlutého dresu lídra se místo vítěze letošního Gira d'Italia oblékl díky lepšímu součtu umístění v jednotlivých etapách.

Dvojnásobný šampion doplatil na pondělní hromadný pád v závěru, za kterým uvázl. Zatímco Carapaz dojel na 14. místě, Pogačar byl klasifikován až na 38. příčce. Evenepoel a Vingegaard byli ještě za ním.

Karambol mezi zrychlujícími spurterskými týmy nastal zhruba dva kilometry před cílem a skončily v něm naděje řady sprinterských specialistů včetně například Jaspera Philipsena.

Protože se pád odehrál v ochranné zóně, dostali všichni do průběžné klasifikace stejný čas jako vítěz.

Cyklistický závod Tour de France - 3. etapa: Piacenza - Turín (230,8 km):

1. Girmay (Erit./Intermarché-Wanty) 5:26:48, 2. Gaviria (Kol./Movistar), 3. De Lie (Belg./Lotto-Dstny), 4. Pedersen (Dán./Lidl-Trek), 5. Groenewegen (Niz./Jayco-AlUla), 6. Bauhaus (Něm./Bahrain Victorious) všichni stejný čas, ...172. Hirt (ČR/Soudal-Quick Step) -4:14.

Průběžné pořadí:

1. Carapaz (Ekv./EF Education-EasyPost) 15:20:18, 2. Pogačar (Slovin./UAE Emirates), 3. Evenepoel (Belg./Soudal-Quick Step), 4. Vingegaard (Dán./Visma-Lease a Bike) všichni stejný čas, 5. Bardet (Fr./dsm-firmenich-PostNL) -6, 6. Bilbao (Šp./Bahrain Victorious) -21, ...166. Hirt -52:29.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme