Francouzi ovládli i druhou etapu Tour de France. Po samostatném úniku zvítězil Vauquelin

Druhou etapu Tour de France s cílem v Boloni vyhrál po samostatném úniku Francouz Kévin Vauquelin. V cíli bezmála dvousetkilometrové trati měl náskok 36 sekund před norským cyklistou Jonasem Abrahamsenem. Ve žlutém trikotu pojede slovinský vítěz Gira d'Italia Tadej Pogačar.

Aktualizováno Boloňa (Aktualizováno: 19:18 30. 6. 2024) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kevin Vauquelin z B&B Hotels slaví na stupních vítězů po vítězství ve druhé etapě

Kevin Vauquelin z B&B Hotels slaví na stupních vítězů po vítězství ve druhé etapě | Foto: Molly Darlington | Zdroj: Reuters

Český cyklista Jan Hirt, který si krátce před startem slavného závodu zlomil při kolizi s divákem dva zuby, dojel do cíle na 154. místě s více než dvacetiminutovou ztrátou.

Francouzští cyklisté vyhráli dvě úvodní etapy naposledy v roce 1968, kdy se to podařilo Charlymu Grosskostovi. V sobotu na italském území triumfoval Romain Bardet, žlutý trikot však neudržel a na Pogačara v neděli ztratil 21 sekund. Stejný čas jako slovinský lídr mají také Belgičan Remco Evenepoel, dánský obhájce prvenství Jonas Vingegaard a Richard Carapaz z Ekvádoru.

Pogačar vyzdvihl výkon Vingegaarda, jehož forma byla po zranění z pádu při dubnovém závodu v Baskicku velkou neznámou. „Je ve skvělé formě, to všichni vidíme. V příštích etapách to bude hodně zajímavé,“ řekl vítěz Tour z let 2020 a 2021.

Oba ujeli pelotonu při stoupání na kopec San Luca a vydali se za uprchlíky, první nastoupil Pogačar. „Abych vyzkoušel i sám sebe, nejen abych otestoval ostatní,“ řekl Slovinec. „Raději bych odjel sám, ale Remco (Evenepoel) a Richard Carapaz nebyli daleko a dotáhli nás,“ dodal Pogačar.

Vingegaard byl spokojený, že udržel s velkým soupeřem tempo. „Téhle etapy jsme se dost báli. Neměl jsem dobrou přípravu, to je asi jasné. Pořádně jsem mohl trénovat tak měsíc a půl, ale tady to jde lépe, než jsem čekal,“ uvedl v cíli.

Třiadvacetiletý Vauquelin zajistil týmu Arkea–B&B Hotels první vítězství na Tour, stáj ho dosáhla při jedenácté účasti. V pondělí čeká závodníky etapa z Piacenzy do Turína, která měří 230,8 kilometrů.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme