Pogačar bude na Tour de France útočit na double. Obhájce prvenství Vingegaard se vrací po zranění

Tour de France poprvé v historii nebude končit v Paříži. Sprinterský dojezd na Champs-Élysées a oslavy během poslední etapy se konat nebudou. Na závěr Tour se totiž pojede časovka. Kromě trasy je velkým tématem favorit závodu. Obhájce prvenství Jonas Vingegaard od dubna nezávodil, Tadej Pogačar je naopak povzbuzen triumfem na Giru. A do boje o žlutý dres bude chtít promluvit i mistr světa z roku 2022 Remco Evenepoel, kterému bude k ruce Jan Hirt.

Doporučujeme Florencie Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tadej Pogačar během Tour de France v roce 2023

Tadej Pogačar během Tour de France v roce 2023 | Foto: ČTK/AP

Stará dáma, jak se Tour přezdívá, zažila během své bohaté historie mnohé. Překonala krušné začátky, několik ročníků se vynechalo kvůli válkám.

Řeknu vám svoji pravdu, láká Armstrong fanoušky cyklistiky. Tvrdí, že dopoval už od 21 let

Číst článek

Později čelila kritice fanoušků, odborníků i jiných sportovců kvůli dopingovým skandálům. A další výrazný zápis do dějin přinese i ročník 2024.

Co se týče sportovní stránky, je těžké předpovídat, kdo bude nakonec stát při vyhlášení vítězů ve žlutém trikotu na nejvyšším stupni. Jisté však je, že trasa 111. ročníku bude zcela výjimečná a dosud nevídaná.

Neobvyklá trasa

Třítýdenní závod zahájí cyklisté ve Florencii a na italském území absolvují celkem tři úvodní etapy. Na francouzské silnice se peloton přesune 2. července. To, že závod odstartuje mimo území Francie, je určitým způsobem tradice už od roku 1954.

Neděje se tak pravidelně, nicméně už pětadvacetkrát zavítal tzv. Grand Depart do jiných evropských zemí. Start Tour hostilo v minulosti například Nizozemsko, Dánsko nebo Španělsko.

Kromě horských a rovinatých etap čekají na jezdce také dvě individuální časovky. První se pojede 7. července, druhá je na programu až úplně poslední den závodu, tedy 21. července. To znamená, že tradiční oslavy týmu vítěze Tour se šampaňským se konat nebudou.

V pelotonu totiž panuje nepsané pravidlo, že se v poslední etapě už na celkové pořadí nezávodí. Vítěz Tour a majitel žlutého trikotu tak je pokaždé určen už den před dojezdem do Paříže. Jeho úkolem pro závěrečný den je pouze bezpečně dojet do francouzské metropole.

Tento rok se ale vše změní. Individuální časovka mnohdy rozhoduje o celkovém vítězi Tour, minulé ročníky nevyjímaje. O žlutý dres se tak pravděpodobně bude bojovat i v poslední etapě dlouhé 33,7 kilometru na trase z Monaka do Nice. Jezdci na celkové pořadí tak nepojedou jen proti chronometru, ale také navzájem proti sobě. 

Brutální, ale krásné

Tadej Pogačar, který je jedním z favoritů na zisk žlutého trikotu, o netradiční trase Staré dámy mluvil v podcastovém pořadu Watts Occurring, který spolumoderuje vítěz Tour z roku 2018 Geraint Thomas.

„Trasa, kterou pořadatelé naplánovali na poslední tři dny, je brutální,“ upřímně prohlásil Pogačar. Zároveň si ale zachoval svůj typický nadhled, kterým je v cyklistickém světě proslulý, když připomněl, v jakém prostředí se budou závodníci pohybovat během závěrečné časovky. „Pojede se podél moře, což bude určitě krásné,“ řekl.

Čtyři favorité

Cyklistická stáj Visma-Lease a Bike potvrdila osm dní před startem Tour účast Jonase Vingegaarda. Obhájce prvenství od začátku dubna nejel žádný závod kvůli zranění. Dvojnásobný vítěz Tour je pro mnohé velkým otazníkem.

O jeho formě se dá pouze spekulovat, po pádu v závodě kolem Baskicka ze 4. dubna se sice Dán zotavil poměrně rychle, nejel ale od té doby žádný závod.

Navíc přišel čtyři dny před startem Tour o svého klíčového domestika, excelentního vrchaře a šampiona španělské Vuelty z minulého roku Seppa Kusse. Bude mít sice k dispozici ceněného univerzála Wouta van Aerta, v porovnání s Pogačarovým týmem se ale jedná o velké oslabení. 

Hlavním vyzyvatelem bude pro Vingegaarda vítěz letošního Gira a dvojnásobný šampion Tour z let 2020 a 2021. Pogačar bude na Tour obklopen týmem plným hvězd. Zejména Adam Yates a Joao Almeida budou moci svému lídrovi nabídnout prvotřídní servis, a to zejména v horách.

Mnohdy dokonce bývají označováni za tzv. luxusní domestiky, jelikož se jedná o cyklisty, kteří by v jiných stájích mohli jezdit jako lídři na celkové pořadí. Dokázali to v poslední přípravě před Tour, kterou byl závod Kolem Švýcarska. Jezdci týmu UAE Emirates dominovali ve čtyřech z osmi etap a obsadili první a druhou pozici v celkovém pořadí.

Na žlutý trikot má políčeno také Pogačarův krajan Primož Roglič. Loni po osmi letech vyměnil nizozemskou stáj Visma za německý tým Bora-Hansgrohe, protože už nechtěl jezdit pouze ve stínu Vingegaarda, který před ním dostával přednost jako lídr na Tour.

Roglič je trojnásobným vítězem španělské Vuelty z let 2019, 2020 a 2021, loni ovládl i italské Giro. Na Staré dámě získal tři etapová prvenství. Vzpomínka na to poslední z roku 2020 má pro něj ale hořkou pachuť. V témž roce totiž jezdil na Tour celkem jedenáct dní ve žlutém trikotu. Přišel o něj až v předposlední etapě, kterou byla časovka. V té ho dokázal předčit Pogačar a při svém debutu na Tour slavil vítězství.

Čtvrtým jezdcem, kterého řadí experti i cyklističtí fanoušci vysoko, je belgická hvězda Remco Evenepoel. Čtyřiadvacetiletý mistr světa na silnici z roku 2022 a v časovce z roku 2023 pojede první Tour v kariéře.

Na závodech Grand Tour ale není nováčkem, při svém premiérovém startu na Vueltě v roce 2022 si dojel pro červený trikot za celkové vítězství. Při premiérovém startu na Staré dámě bude mít Belgičan k ruce silný tým, ve kterém je i český vrchař Jan Hirt, jenž se vrací na Starou dámu po třech letech.

Černý kůň?

Při výčtu favoritů na celkové prvenství nelze opomenout ani nejúspěšnější stáj v historii závodu. Jezdci týmu INEOS Grenadiers (v minulosti Sky) ovládli Tour celkem sedmkrát, nejúspěšnějším cyklistou je Chris Froome se čtyřmi žlutými trikoty.

Trofej pro vítěze Staré dámy má doma z roku 2018 i Geraint Thomas. O rok později na něj navázal jeho týmový kolega Egan Bernal. Ten se zázračně vrátil do profesionálního pelotonu poté, co měl v roce 2022 v tréninku vážnou nehodu po nárazu do autobusu.

Ačkoli se Kolumbijec učil znovu chodit i jezdit na kole, dokázal se zotavit. O jeho návratu v plné síle zatím panují pochybnosti, jeho formu ukáže až samotný závod.

Karolína Laura Hornová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme