Vánoční stůl s polévkou z netopýrů, s krví soba nebo pochoutek z KFC…a co dál?

Stravovací vánoční zvyky nám dávají pocit hojnosti a mimořádnosti v souladu s kulturními a náboženskými tradicemi. Kdysi to bylo jednodušší: zboží včetně potravin, které během roku nebylo k dostání, se na Vánoce pracně dovezlo, prodalo pod rukou, nebo se v omezeném množství objevilo v prodejnách potravin pro běžné lidi.

Gastroglosa Dagmar Heřtové Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dnes je všeho tolik, že si vyzobáváme to nejlepší, pochutnáváme si na čerstvém ovoci a zelenině z celého světa, salátech s kvalitní majonézou, na francouzských bramborách, čerstvém masu na řízky a na krůtách s váhou přes 10 kilogramů. Vše pokud možno od lokálních chovatelů a s chuťově skvělými ingrediencemi. Navíc jsou doma kilogramy cukroví, které se nedají ani sníst.

Sto let kapra se salátem

Číst článek

Zvyk dopřát si na Vánoce kvalitní a dobré jídlo platí skoro ve všech zemích, které je vyznávají, ovšem někteří si vychutnávají pokrmy přímo raritní.

Nejzvláštnější pochoutky

Jde o delikatesy, které se konzumují v zimním období, především o Vánocích. Začneme Grónskem, kde panuje idylická zima a kde si na Vánoce dopřávají ptarmigan, což je upečený bělokur. K pochoutkám patří i fermentovaný kiviak. Tento tradiční pokrm je vyráběn z tuleního masa a malých mořských ptáků (alky). Ty jsou vcelku nacpány do těla tuleně. Tělo je zašito, obaleno tukem a zakopáno pod zem na několik měsíců až do fermentace. Na Vánoce se tulení tělo otevře a ptáci se konzumují syroví, včetně kostí. Jídlo je považováno za delikatesu a je součástí důležitého spojení s přírodou a tradicemi předků.

Pokud jste prochladli, přemístíme se do Zimbabwe, bude tady tepleji a asi se zpotíte při konzumaci smažených larev Mopane (druh motýla martináče), pojmenovaných podle stromu, kde žijí. Tyto larvy jsou sušeny nebo praženy a podávají se jako samostatný chod nebo přídavek k jiným pokrmům. Vánoční menu je spojeno s oslavou sklizně a hojnosti přírody. Larvy pro mnoho rodin představují luxusní sváteční pokrm.

Mrknutím oka jsme v Japonsku a zamíříme na smažené kuře do KFC. To jsou pro Japonce ty pravé Vánoce. Některé domácnosti ovšem experimentují s vlastními recepty, jako je například opečená kuřecí kůže s rozinkami. Třeba to u nás jednou nahradí zmraženého kapra, až už nebudou.

Ještě zůstaneme v Tichomoří a zajdeme na vánoční polévku z netopýra. Na ostrově Palau se místně podává a připravuje se z kaloňů, netopýrů konzumujících ovoce. Polévka má bohatou, tučnou chuť díky kokosovému mléku a netopýřímu masu. Já si dovolím přidat recept. Potřebujete kaloně, kterého omyjete. Můžete ho ponechat i s kůží a křídly, vše vařte v kokosovém mléce s bylinkami, česnekem a dalšími kořeními. Podávejte s rýží.

Když je nám máslo drahé

Číst článek

Tepla bylo už dost, Vánoce mají být na sněhu, a tak se ocitáme ve Švédsku. Tady a v dalších skandinávských zemích se může na Vánoce podávat klobása (puding) s krví. Má tmavě rudou barvu a je dochucena kořením jako je skořice nebo hřebíček. Nazývá se blodpudding a je vyrobený z prasečí krve, pšeničné mouky (často i z žitné), mléka nebo smetany a dál se dochucuje kořením, jako je majoránka, tymián a černý pepř. Podává se nakrájená na plátky, opečený na pánvi a často doplněný brusinkovou marmeládou (lingonsylt) a bramborami. Být symbolem Vánoc, jako je sob Rudolf s červeným nosem, tak do Švédska dárky nevozím, ať si táhne sáně Santa sám, jemu zde nehrozí, že skončí v pudinku.

Bizarní pokrmy jsou často výsledkem přizpůsobení místním podmínkám a dostupným surovinám. Na první pohled mohou působit zvláštně, ale za každým takovým jídlem se skrývá kulturní význam a jedinečná historie. Co se může zdát bizarní jednomu, je pro jiného vzácnou tradicí, která propojuje současnost s minulostí. My s naším kaprem také občas sklidíme úšklebek.

Tradice a zvyky

Před chvilkou jsme procestovali pořádný kus světa, teď zůstaneme v Evropě a oživíme si tradice, které bychom si měli každoročně hýčkat. Předali je nám naši předci a je v nich poznat pokora a naděje v jednom. Což mám ráda. Jde o tradice a zvyky spojené s vánočními pokrmy, které mají zajistit zdraví, štěstí nebo prosperitu na celý rok. V Evropě se liší, ale mnoho z nich nese podobnou symboliku.

Začneme hned doma, tedy v Čechách a na Slovensku. V některých českých a slovenských domácnostech se na Štědrý den jí stroužek česneku s chlebem. Česnek symbolizuje sílu a ochranu proti nemocem, zatímco chléb je symbolem sytosti a základního živobytí.

Zvěřina je poklad naší kuchyně, který čeká na znovuobjevení

Číst článek

Populární je i šupina z kapra, která se ukládá do peněženky, aby přinesla finanční stabilitu a hojnost. Tato tradice je velmi rozšířená a dodnes se praktikuje v mnoha rodinách. Pokud se šupina nestane nedostatkovým zbožím.

Krásnou tradicí je rozkrajování jablka. Jablko se rozkrajuje napříč, a pokud jádřinec vytvoří hvězdičku, bude rodina zdravá. Když má tvar kříže, věří se, že přijde nemoc nebo smůla. Podobně vás otestuje i louskání ořechů na Štědrý den. Zvyk má také věštecký význam. Zdravé jádro znamená dobré zdraví a štěstí, zatímco zkažené nebo suché jádro předpovídá smůlu. Dnes už ořechy často nelouskáme, koupíme pytlík zdravých vyloupaných jader a věříme, že tím smůlu zaženeme. Kéž by stačilo jenom tohle.

Na Slovensku se v některých oblastech dává dětem med nebo česnek na čelo, aby byly celý rok zdravé a silné.

Poláci naopak raději sáhnou po oplatce (opłatek). Při večeři se odlamují její části, zvyk vychází z lámání chleba při poslední večeři. Oplatka je tenká, bílá a posvěcená. Každý si z ní odlomí svůj kousek, všichni si navzájem popřejí štěstí do nového roku a zároveň poprosí o odpuštění. Tradičně se v Polsku připravují pokrmy z červené řepy a zelí symbolizující zdraví a sílu. Zelí má také přinášet dlouhověkost.

Rakousko od nás asi opisovalo, nebo my od něj? To už nezjistíme, ale faktem je, že se na Vánoce v některých rakouských domácnostech jí chléb s medem jako symbol sladkého a klidného života. Podobně jako v Česku se i v Rakousku a Bavorsku ukládá kapří šupina do peněženky, aby zajistila dostatek peněz.

V některých oblastech Německa se nechává část štědrovečerní večeře na stole „pro duchy“ – má zajistit ochranu domácnosti.

Jak Gambrinus ke jménu přišel

Číst článek

V Itálii si prosbu o štěstí přenesli na Nový rok, kdy se jí čočka. Každé zrnko symbolizuje minci, a tím tedy bohatství a prosperitu. V některých částech Itálie se jedí granátová jablka, která symbolizují plodnost a zdraví.

Řekové na Nový rok pečou sladký chléb nebo koláč „Vasilopita, do kterého se schová mince. Ten, kdo ji najde, bude mít štěstí a čeká ho prosperita. Česnek a olivový olej jsou symbolem ochrany a zdraví a často se objevují jako součást tradičních pokrmů.

Obecně lze tvrdit, že v Evropě patří k Vánocům ryba pro zdraví a štěstí, protože ryby symbolizují pohyb vpřed a ochranu. Jídla jako čočka, hrách nebo obilí jsou symboly bohatství a zdraví díky svému tvaru nebo množství. Dezerty s medem mají přinést sladkost a radost do příštího roku.

Tyto tradice odrážejí silné spojení s přírodou a vírou v symboliku potravin. Ačkoliv se mohou detaily lišit, základní myšlenka – zajistit zdraví, štěstí a prosperitu – je napříč Evropou velmi podobná.

Co mě zlobí

Západní města se v posledních dekádách často přiklánějí k neutrálnější vánoční výzdobě a používají méně náboženských symbolů či termínů, jako je „Christmas“ (Vánoce). Třeba u nás v anglickém Brightonu se už slovo Christmas na neonech a světelných nazdobení ulic nenajde. Za to „Merry Holidays“ vám jsou srdečně popřány.

Vše je důsledkem multikulturní společnosti a snahy o inkluzi a komercializací svátků. Já patřím mezi kritiky neutrální výzdoby. Mám pocit, že odstraněním vánočních názvů oslabujeme jejich historický význam a tradice. Ale kdo ví…

Dagmar Heřtová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme