Vědci zaznamenávali, na jaké potraviny a jak dlouho se na ně děti dívaly. Podle Dany Hübelové z Mendelovy univerzity tak zjistí, co děti na jídlech láká.
Chovatelé v loňském roce podle ročenky chovu skotu vyprodukovali 3,38 milionu litrů mléka, vývoz mléka a mléčných výrobků dosahoval 1,51 milionu litrů.
Věra Doušová ve svých 77 letech působí jako žena, která se nikdy nezastaví. „Můj motor je, že dělám práci, kterou mám ráda, a že si dělám v životě radost,“ usmívá se.
Děti opravdu vnímají vizuální podobu jídla. A pakliže to jídlo vypadá jinak, to dítě si nevymýšlí, ono najednou to jídlo nepoznává, říká v pořadu Host Lucie Výborné ergoterapeutka Jitka Ludvíčková.
Velká hospodářská krize přispěla ke vzniku nového typu gastronomie, která byla cenově dostupná pro masy a přizpůsobená ekonomickým podmínkám. Tento vývoj přinesl trendy, které přetrvaly do dneška.
„Továrna na výrobu másla by rozjela provoz na tři směny. Ale nemají dostatek lidí. Nemůžete bojovat s inflací a zároveň vést válku,“ říká Alexandra Prokopenková z nevládní organizace v Berlíně.
Na začátku byli čtyři vysokoškoláci, kteří jeli na kole z města Čeng-čou do 50 kilometrů vzdáleného Kchaj-fengu, aby ochutnali kuan-tchang-pao, tedy místní druh polévkových knedlíčků.
Základem „deviled eggs“ je vejce natvrdo a náplň z rozmačkaných žloutků, která se míchá s ingrediencemi jako je majonéza, hořčice a ocet, což už samo o sobě vytváří krémovou a chutnou směs.
Velbloudí maso bylo pro beduíny klíčovým zdrojem bílkovin. Guláš z velbloudího masa je jedno z tradičních jídel, které se i dnes připravuje v některých beduínských komunitách při oslavách.
Se snahou zhubnout nějaké to kilo navíc se potýká velká spousta lidí. Jak předcházet kolotoči neustálých výčitek a slibů? Odpovídá psycholožka a zakladatelka společnosti Stop obezitě Iva Málková.
Ve Švédsku je 4. října speciální datum, slaví se totiž den skořicových šneků. Letos se jedná o pětadvacáté výročí. Na oblíbené sladké pečivo, narazíte téměř všude.
Při dnešním „bláznivém“ počasí se snadno může stát, že se nám jaro i část podzimu spojí v prodloužené léto. Já mám na stanovení příchodu podzimu vlastní pomůcku, v obchodech se totiž objeví fíky.
Evropská unie, a tedy i Česká republika, se zavázala do roku 2030 snížit plýtvání jídlem na polovinu. A právě podobné výzkumy můžou podle vědců ukázat, na co se zaměřit.
Dobrovolníci, kteří si tři týdny pro vědecké účely užívali ranní máslové orgie v podobě pečiva typu croissant, se dopracovali ke zvýšení cholesterolu v průměru o deset procent.
Na počátku srpna poptávku podpořilo i silné zemětřesení, které způsobilo panické nakupování. Na loňskou sklizeň rýže pak měla negativní dopad vlna veder. Ta zhoršila kvalitu i množství úrody.
Tradiční a pro Hamburk přímo ikonickou restauraci Old Commercial Room založil britský rejdař Johann Georg Christian Venzky v roce 1795, takže se jedná o jednu z nejstarších ve městě.
Obchodní řetězec Albert od loňského roku pořádá večerní svozy potravin jako je zelenina, mléčné produkty a další. Připojit by se mohly i daší supermarkety.
Zvířata budou utracena v přírodních parcích a regionech, kde podle úřadů počet zvířat převyšuje zásoby vody a kapacitu pastvin. Jižní Afrika se potýká s nejhorším suchem za poslední desetiletí.
Historie špízu je dlouhá a zajímavá, sahající tisíce let zpět do lidské historie. Maso napíchnuté na jehlu a opečené nad ohněm je jednou z nejstarších forem vaření, kterou lidstvo zná.
Anorexie, bulimie nebo ortorexie. Mezi dětmi a mladistvými přibývá těch, kteří trpí poruchy příjmu potravy. Zvlášť závažná čísla evidují statistici u dívek.
„U poruch příjmu potravy, které jsou často spojeny s úzkostí a neschopností regulovat emoce, přinesl covid obrovskou nejistotu. Nejistí byli i rodiče,“ líčí klinická psycholožka Tereza Maková.
Americká gymnastická hvězda Simone Bilesová se na hrách v Paříži přidala ke kritikům stravování v olympijské vesnici. Jídlo je podle ní až příliš zdravé. Uvedla to agentura Reuters.
Léto je příznivé jak pro jídlo tak i umění. Šéfkuchaři si libují, že jsou zelenina a ovoce čerstvé, hudba lépe zní, na zahradě se skvěle čte. A do umění se často prolíná i gastronomie.