Globální oteplování snižuje podle vědců pálivost chilli papriček. Ovlivňuje i chuť kávy a kokosových ořechů

Extrémní počasí v hlavních oblastech, kde se pěstují chilli papričky, letos narušilo jejich odbyt, zvýšilo ceny a co je nejhorší - papričky ztrácejí pálivost a jsou jemnější. Podle vědců to není jednorázový jev, ale dlouhodobý trend, který ovlivňuje i další potraviny. Napsala to agentura Bloomberg.

Singapur Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Chilli papričky

Ideální podmínky pro pěstování chilli papriček jsou stále obtížnější (ilustrační foto) | Foto: chrizzel_lu | Zdroj: Pixabay License | CC BY 1.0

Nepravidelné srážky zvyšují hořkost kávových směsí, zatímco kokosové ořechy mají méně výraznou chuť. Rostoucí teploty pak ovlivňují kvalitu a množství čínského zelí, které je hlavní ingrediencí oblíbeného korejského pokrmu kimči.

Chilli papričky jsou plody rostlin z rodu Capsicum a používají se jako koření v kuchyních po celém světě. Odhaduje se, že jich existuje na 4000 odrůd, včetně jalapeño, habanero či bird’s eye (paprička ptačí oko), které se liší barvou, velikostí a pálivostí.

Ekologické zemědělství je na vzestupu. Hlavní hrozbou pro mladé je změna podnebí, říká farmářka

Číst článek

Organizace OSN pro výživu a zemědělství odhaduje hodnotu obchodu s chilli papričkami na devět miliard USD (asi 215 miliard korun) ročně. Asie se na celosvětové nabídce podílí ze 70 procent.

Pálivost chilli pochází ze skupiny speciálních alkaloidů v plodech, včetně kapsaicinu. Pálivost obvykle zvyšují teplejší a sušší podmínky. Ideální podmínky pro pěstování jsou ale stále obtížnější, protože klimatické změny zvyšují četnost extrémů počasí, jako jsou sucha a záplavy, a zesilují srážky.

„Vzhledem k tomu, že plodina absorbuje spoustu této dodatečné vlhkosti, dostává se do dužiny plodů chilli papriček. Najednou se ostrost zředí,“ říká agroekolog Kraig Kraft, který zkoumá dopad globálního oteplování na tuto plodinu.

Problémy v Mexiku a Číně

Sucho a extrémní horko mohou také stresovat mladé rostliny a zabránit tomu, aby vůbec vykvetly. Letošní velké sucho v Mexiku způsobilo nedostatek červených zimních paprik jalapeños. Podobně v Číně, která je největším světovým producentem chilli, ovlivnilo úrodu léto plné tajfunů a záplav. Velkoobchodní ceny červených chilli papriček tam stouply na dvouleté maximum.

Světová produkce vína bude letos patrně nejslabší od roku 1961. Hlavní příčinou jsou klimatické problémy

Číst článek

Vědci vytvářejí nové odrůdy, které jsou odolnější vůči klimatickým změnám a chorobám, problém je ale v zachování stejných chutí. Komerční kuchyně se tak musejí přizpůsobovat změně chutí. Kuchaři uvádějí, že musejí používat více papriček než před lety, aby vykompenzovali nižší pálivost, někdy je zase potřeba změnit směs a zkombinovat různé druhy chilli.

Kraft se domnívá, že šéfkuchaři budou nakonec nuceni hledat inovativní řešení a také alternativy, protože změna klimatu ovlivňuje chuť potravin. Ohrožuje to však hluboké kulturní spojení s tradiční kuchyní a takzvanou chutí místa.

„Pokud se zaměříme na chilli papričky a jejich roli v kulinářských tradicích, chuť daného místa je často závislá na jediném koření,“ řekl Kraft. „Pokud se jeho dostupnost omezí, nelze ho jednoduše nahradit něčím jiným a očekávat stejný výsledek,“ dodal.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme