Zlato z Paříže si odvezlo 63 zemí, premiérové prvenství slaví Botswana nebo drobné karibské ostrovy

Celkem 63 výprav si z právě skončených olympijských her v Paříži odvezlo minimálně jednu zlatou medaili. V několika státech se triumf z olympiády slavil úplně poprvé. Mezi takové patřily například karibské země Dominika a Svatá Lucie.

Paříž Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Běžkyně Julien Alfredová ze Svaté Lucie

Běžkyně Julien Alfredová ze Svaté Lucie | Foto: Paul J. Sutton | Zdroj: Profimedia

Běžkyně Julien Alfredová, která reprezentuje karibský ostrov Svatá Lucie, vybojovala na zaplněném stadionu Stade de France zlatou medaili na stometrovém sprintu, ve kterém dominovala v čase 10,72 setin sekundy a v historických tabulkách jsou před ní už jen sprinterky ze Spojených států a Jamajky.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechněte si reportáž o zemích, které v Paříži slavili první olympijské zlato

„Hodně to pro mě znamená. Dařilo se mi už na halovém mistrovství světa, kde jsem vyhrála závod na 60 metrů, ale olympiáda je něco jiného. Když na zaplněném stadionu vidíte vlajky své země, emoce jsou jiné. Mým cílem byla olympijská medaile, nyní můžeme slavit ještě více,“ popisovala Alfredová.

2:53

Co olympijské hry přinesly české výpravě? Pět medailí, smolné okamžiky i mladé naděje na vzestupu

Číst článek

Vzdušnou čarou od ostrova Svatá Lucie, kde se Alfredová narodila, je to jen asi jako z Prahy do Brna na další ostrov – Dominiku. A také tam se slavila zlatá olympijská medaile, díky trojskokance Thee Lafondové.

„Moje země je Dominika, nikoliv Dominikánská republika. Často se to plete. Má zhruba 70 tisíc obyvatel a leží severně od Martiniku a poblíž Svaté Lucie. A teď máme zlatou medaili,“ vysvětlovala Lafondová po finále trojskokanek, když jako jediná překonala 15 metrů a pro zemi, která má podobný počet obyvatel jako Zlín, vybojovala historicky úplně první olympijskou medaili - rovnou tu nejcennější.

A na atletickém stadionu slavil první individuální olympijský triumf i Pákistán, v závodě, který si velmi dobře vybaví čeští fanoušci. Oštěpař Aršad Nadím totiž naprosto dominoval extrémně kvalitní soutěži, v níž byl čtyři centimetry od medaile Jakub Vadlejch.

Z premiérového zlata se pak raduje i Botswana poté, co před triem Američanů ovládl dvousetmetrový sprint Letsile Tebogo.

Jakub Marek, tpk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme