Čeští fotbalisté v Lize národů udolali Ukrajinu 3:2. Vítěznou trefu zařídil z penalty kapitán Souček

Čeští fotbalisté v druhém utkání čtvrtého ročníku Ligy národů porazili doma Ukrajinu 3:2. Svěřenci trenéra Ivana Haška částečně odčinili sobotní debakl 1:4 v Gruzii a ve skupině B1 poprvé bodovali. V úvodním dějství si v Edenu premiérové dvě branky za reprezentační „áčko“ připsal Pavel Šulc, v 80. minutě proměnil penaltu kapitán Tomáš Souček.

Video Praha (Aktualizováno: 23:09 10. 9. 2024) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tomáš Souček slaví gól na 3:1 v zápase Ligy národů proti Ukrajině

Tomáš Souček slaví gól na 3:1 v zápase Ligy národů proti Ukrajině | Foto: Michal Kamaryt | Zdroj: ČTK

Ukrajinci, kteří v sobotu v domácím azylu na zaplněné Letné prohráli s Albánií 1:2, měli i v Edenu v hledišti početní převahu. Zápas sledovalo téměř 19 tisíc diváků.

Češi začali aktivně a s viditelnou snahou odčinit blamáž v Tbilisi. V deváté minutě se před brankářem neprosadil Zelený, už předtím byl ale v ofsajdu. Na opačné straně po Krejčího chybě v poslední chvíli zablokoval Vanatovu ránu Vitík.

V 21. minutě domácí otevřeli skóre. Černý v pravém rohu pokutového území vybojoval míč a jeho střílený centr usměrnil zblízka do odkryté branky Šulc. Třiadvacetiletý ofenzivní univerzál se těsně vyhnul ofsajdu a při svém šestém startu za národní A-tým se dočkal prvního gólu.

Ve 35. minutě na druhé straně hlavičkoval po rohovém kopu do horní části břevna Zabarnyj, ale za chvíli už Ukrajinci srovnali. Po centru z levé strany od Šaparenka se zblízka hlavou prosadil Vanat a také on se mohl radovat z první branky v reprezentaci.

Český celek si ještě do přestávky vzal vedení zpět a znovu se prosadil Šulc. V druhé minutě nastavení první půle si na hranici pokutového území sebral nedůrazně odvrácený míč, zpracoval si jej na prsou a z voleje zamířil přesně k tyči.

Po změně stran se Ukrajinci tlačili za vyrovnáním a český tým se chvílemi jen s vypětím sil bránil. V 64. minutě si naběhl za obranu na centr z přímého kopu Vanat, ale těsně minul. V 72. minutě v další velké šanci z levé strany vystřelil o kousek vedle také Mudryk.

Rozhodl Souček

Domácí se poté vymanili z největšího tlaku díky střídáním. Po centru z levé strany navíc hostující Matvijenko zahrál ve vzdušném souboji s Krejčím rukou, sudí Beaton po zásahu videorozhodčího a přezkoumání situace u monitoru nařídil penaltu, kterou kapitán Souček v 80. minutě s přehledem proměnil. Záložník West Hamu skóroval v reprezentaci počtrnácté.

Ukrajinci ještě dokázali závěr zdramatizovat. Po spolupráci dvou střídajících hráčů a centru od Cyhankova se na zadní tyči v 84. minutě prosadil hlavičkující Sudakov a odstartoval chvílemi až drtivý nápor svého týmu. Domácí však už odolali i díky brankáři Kovářovi, který ve čtvrté z šesti nastavených minut reflexivně vyrazil Sudakovovu ránu.

Český celek proti Ukrajině uspěl na rozdíl od dvou zápasů Ligy národů v roce 2018, v nichž nezískal ani bod. Národní tým doma prohrál jediný z posledních 20 duelů. Ukrajinci ani ve druhém utkání tohoto ročníku Ligy národů nebodovali.

Soutěž nahrazuje přípravné zápasy a reprezentacím dává dodatečnou šanci zabojovat o účast na závěrečných turnajích. Čtvrtý ročník je propojen s bojem o mistrovství světa v roce 2026. Čtyři nejlepší celky, které neuspějí v klasické kvalifikaci, se dostanou do play-off o šampionát. V rámci Ligy národů přímo postoupí z divize B do „áčka“ pouze vítězové skupin, celky na druhých místech čeká souboj s mužstvy ze třetích příček elitní úrovně.

Fotbalová Liga národů - 2. kolo skupiny B1:

Česko - Ukrajina 3:2 (2:1)

Branky: 21. a 45.+2 Šulc, 80. Souček z pen. - 37. Vanat, 84. Sudakov. Rozhodčí: Beaton - McFarlane, McGeachie - Dallas (video, všichni Skot.). ŽK: Krejčí, Vitík, Černý, Souček, Zelený - Sudakov, Jaremčuk. Diváci: 18 722.

Sestavy:

Česko: Kovář - Coufal, Vitík, Ladislav Krejčí II, Zelený - Souček, Červ (89. Král) - Černý (65. Hložek), Šulc (81. Kušej), Provod (65. Lingr) - Chorý (81. Schick). Trenér: Hašek.

Ukrajina: Trubin - Tymčyk, Zabarnyj, Matvijenko, Mykolenko - Stepanenko (78. Malinovskyj) - Jarmolenko (68. Cygankov), Šaparenko (68. Sudakov), Zinčenko (84. Pichaljonok), Mudryk - Vanat (78. Jaremčuk). Trenér: Rebrov.

klh Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme