Pod Eiffelovou věží, ve Versailles nebo Grand Palais. Sportovci zažili nejhezčí kulisu olympijských her

V Paříži skončily olympijské hry, které si budou fanoušci velmi dobře pamatovat. Ne snad kvůli počtu získaných medailí české výpravy, pro kterou to byl se ziskem pěti cenných kovů nejhorší výsledek v historii, ale kvůli kulisám, ve kterých se jednotlivé sporty konaly.

Paříž Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sportovci si na olympijských hrách v Paříži užívali soutěže v blízkosti turisticky vyhledávaných památek. Například maratonkyně běželi blízko Eiffelovy věže

Sportovci si na olympijských hrách v Paříži užívali soutěže v blízkosti turisticky vyhledávaných památek. Například maratonkyně běželi blízko Eiffelovy věže | Foto: Piroschka Van De Wouw | Zdroj: Reuters

Mohutnou diváckou kulisu zažili na olympijských hrách skoro všichni sportovci. Soutěže sledovaly zaplněné tribuny. Už v předprodeji bylo prodáno přes osm a půl milionu vstupenek. Už to bylo rekordní číslo.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechněte si, jak si čeští olympionici pochvalovali diváckou kulisu v Paříži

Oficiální počet diváků zatím nebyl pořadateli upřesněn. Dá se ale předpokládat, že nikdy v minulosti nebylo v hledištích olympijských her více fanoušků než v Paříži. Na stadionech hrála hudba živá i reprodukovaná a diváci se bavili nejen sportem.

Návštěvnosti pomohlo jednoznačně i umístění do těsné blízkosti nebo přímo do turisticky vyhledávaných památek. „Působí to na mě hezkým dojmem, že se propojí historie se sportem. Je tu skvělá atmosféra. V Grand Palais vejdete a atmosféra vás nadchne,“ říká taekwondistka Petra Štolbová.

Ve výstavním pavilonu v Paříži se představila i další česká reprezentantka Dominika Hronová. „Nejsem úplně nějaký ekolog, ale přijde mi to super udržitelné, jak se můžou olympijské hry pořádat i v budoucnu,“ říká Hronová.

Obě, stejně jako bronzoví kordisté, soutěžili přímo v Grand Palais, na Champ-de-Mars se prali judisté i zápasníci, přímo pod Eiffelovou věží vyrostl ikonický kurt pro beachvolejbal, lukostřelci soutěžili u Invalidovny, moderní pětibojaři ve Versailles a ikonická místa si užili i ostatní sportovci.

„Postavit kurt vedle Eiffelovy věže je nejen symbolické, ale i neopakovatelné. Možná kdyby se hrálo u Pražského hradu, tak by se to dalo napodobit. Klobouk dolů před tím, jak to Paříž zvládá. Pořadatelé udělali něco, na co se bude těžko navazovat a rozhodně těžko překonávat,“ říká Lukáš Rohan se zkušeností s atmosférou ve Vaires-sur-Marne. Na olympijské hry v Paříži se tak bude vzpomínat jako na olympijské hry v nejhezčích kulisách v historii.

Petr Kadeřábek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme