‚Možná můj poslední závod.‘ Cyklistka Antošová dříve běhala, na paralympiádě dojela na sedmém místě

Ani těžký úraz nemusí znamenat konec sportování. Kateřina Antošová dřív běhala maratony, pak ale spadla ze stromu a skončila na vozíku. Ke sportu se ale dokázala vrátit a na paralympiádě ve Francii vybojovala sedmé místo.

Paříž Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kateřina Antošová

Kateřina Antošová | Zdroj: Profimedia

Nejstarší českou paralympioničkou v Paříži je devětapadesátiletá cyklistka Kateřina Antošová. Ve středu na předměstí Paříže vybojovala sedmé místo a porazila dvaceti a třicetileté soupeřky.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechněte, co říkala cyklistka Kateřina Antošová o svém účinkování na paralympijských hrách v Paříži

„Porazila jsem mladší holky. Holky, které jsou ve věku mých synů, takže jsem spokojená,“ vyprávěla Antošová.

Do závodu ale Antošová nevstupovala zrovna s čistou hlavou. Ve chvílí, kdy vyjížděla, tak jejího manžela čekala operace v pařížské nemocnici.

„Manžel se mnou jel na trénink a skončili jsme oba na kruhovém objezdu, kde se jede z kopce. Jak jsme si před kruhovým objezdem přibrzdili, tak nám to ujelo po bílých čarách. Já jsem narazila jen do těch zátarasů, ale manžel jel na kole, takže spadnul a zlomil si kyčel,“ vysvětlovala česká reprezentantka.

Nejzkušenější sportovkyně

Kateřina Antošová je ve svých 59 letech nejstarší českou sportovkyní na paralympiádě ve Francii. Na předměstí Paříže závodila na handbiku.

„Handbike je kolo na ležato, kde se leží. Vzadu jsou dvě kola dvacet palců velká. Vpředu je 26 palců velké kolo. Je tam brzda obyčejná, žádná kotoučovka a řazení elektronické.“

Kateřina se k paracyklistice dostala potom, co v 47 letech spadla ze stromu. „Já jsem spadla z hrušky, ne z višně, jak se říká. Zlomila jsem si obratel a ten přerušil míchu. Předtím jsem běhala, takže jsem si nedokázala představit život bez pohybu. Takže jsem si vybrala tento sport.“

Česká sportovkyně je už na své třetí paralympiádě. Začínala v Riu de Janeiru, kde skončila na devátém místě. V Tokiu byla šestá a pátá. Paříž pro ní možná byla poslední paralympiáda.

„Myslím, že to byl možná můj poslední závod. Já jsem ráda, že se to povedlo, že jsem dojela a že jsem neudělala úplně ostudu,“ uzavírá česká paralympionička Kateřina Antošová.

Martin Balucha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme