Kameraman Smutný a animátorka Kashcheeva jsou novými členy americké filmové akademie

Americká Akademie filmového umění a věd, která každoročně uděluje ceny známé jako Oscar, oznámila své nové členy. Česká republika má mezi nimi dva zástupce, a to kameramana Vladimíra Smutného a animátorku Dariu Kashcheevu. Informace o nových členech organizace zveřejnila v úterý na svých webových stránkách.

Los Angeles / Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kameraman Vladimír Smutný a animátorka Daria Kashcheeva při předávání cen Český lev v březnu 2020

Kameraman Vladimír Smutný a animátorka Daria Kashcheeva při předávání cen Český lev v březnu 2020 | Foto: Martin Malý | Zdroj: Český lev / ČFTA

Na seznamu nových členů dále figurují třeba herci Florence Pugh, Ben Mendelsohn, Adèle Haenel nebo víceméně kompletní hlavní obsazení oscarového Parazita, z režisérů zase Ari Aster (Slunovrat), Robert Eggers (Maják) nebo Lulu Wang (Malá lež).

Akademie filmového umění a věd se dělí na 17 odvětví (kameramani, herci, režiséři, zvukaři, střihači, aj.). Noví členové se do ní nemohou sami přihlásit, ale musí je nominovat alespoň dva existující členové. Nominovaní mohou nabídku odmítnout.

Dokumentaristka Třeštíková se stala členkou Akademie. ‚Jsem nejpřekvapenější člověk v okolí,‘ reagovala

Číst článek

Aby se akademikem mohl stát kameraman, musí splňovat následující kritéria: být uveden jako kameraman u dvou celovečerních snímků, z nichž alespoň jeden měl premiéru v posledních třech letech, a přitom kvalitou své práce odpovídat „vysokým standardům Akademie“; nebo být kameramanem filmu, který byl nominován na Cenu Akademie; a/nebo podle posouzení výkonného výboru kameramanů byl svou prací jiným způsobem jedinečným přínosem řemeslu.

Akademie ze Smutného filmografie vyzdvihuje oscarového Kolju a Nabarvené ptáče, které Česko zastupovalo v oscarovém klání loni. Smutný za černobílé drama získal také Českého lva a cenu českých filmových kritiků.

Pro posouzení práce v oblasti animace, musí filmař splňovat tyto požadavky: být nominovaný na Cenu Akademie v kategorii krátkometrážních snímků (hraných nebo animovaných) nebo celovečerních animovaných snímků; nebo jiným způsobem být výjimečným přínosem pro animovanou tvorbu.

Kashcheeva se s loutkovým kraťasem Dcera dostala do finální pětice nominací v kategorii krátkometrážních animovaných snímků. Studentka pražské FAMU za něj získala také studentského Oscara, dodnes boduje také na zahraničních festivalech.

„Není to neočekávané, je to spíše výsledek mé nominace, ale určitě je to dobrá zpráva a moc mě to těší,“ řekla Kashcheeva Radiožurnálu. Zároveň ocenila, že do Akademie stále častěji pronikají i tvůrci z Evropy a východních zemí. „Podle mě to hlasování ovlivní v dobrém. Bude to lepší pro výběr filmů i pro samotné Oscary,“ dodala.

Udělování Oscarů se kvůli koronaviru posune o dva měsíce, akademie tím filmařům poskytne více času

Číst článek

V loňském roce byla do Akademie pozvána česká dokumentaristka Helena Třeštíková a kaskadéři Ladislav Lahoda a Pavel Cajzl, předloni pak zase výtvarnice a animátorka Michaela Pavlátová. V minulosti se jejími členy stali třeba také režiséři Miloš Forman a Jiří Menzel, kameraman Miroslav Ondříček nebo kostýmní výtvarník Theodor Pištěk. 

Kompletní seznam více než osmi tisíc členů je „přísně střeženým tajemstvím“. V posledních letech je ale na organizaci vyvíjen silný veřejný tlak, aby výběr jejích členů lépe reprezentoval všechny skupiny lidí ve společnosti.

Podle dokumentu vydaného na webových stránkách Oscarů tvoří 45 procent nových členů Akademie ženy a 36 procent zástupci podreprezentovaných etnických a rasových komunit. Celkem bylo přizváno 819 nových akademiků ze 68 zemí, 15 z nich jsou oscaroví vítězové. Zpráva také zmiňuje, že se od roku 2015 zvedl počet mezinárodních členů ze 724 na 2104.

Kristina Roháčková, hrc Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme