Svou roli ve filmu má na karlovarském festivalu i hotel Thermal

Karlovarský hotel Thermal je nejen srdcem filmového festivalu, ale stal se také jedním z námětů filmu, který měl v lázních světovou premiéru. Vidět ho tu mohli návštěvníci hned dvakrát, a to ve snímku Architektura ČSSR 58–89. Kdo to nestihl, uvidí ho letos na podzim v kinech po celé České republice.

Karlovy Vary Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Režisér filmu Architektura ČSSR 58 - 89 Jan Zajíček na terase restaurace u bazénu hotelu Thermal

Režisér filmu Architektura ČSSR 58 - 89 Jan Zajíček na terase restaurace u bazénu hotelu Thermal | Foto: Josef Šorfa | Zdroj: Český rozhlas

Režisér Jan Zajíček a autor námětu, hudebník a multimediální umělec Vladimir 518, hledají u historiků, architektů a umělců odpovědi na otázky spojené se stavbami, které vznikaly v době komunistického režimu a někdy je i kvůli tomu veřejnost odsuzovala a byly spojeny s mnoha předsudky. Ale také dokázaly zaujmout, a to i odborníky na Západě.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na letošním MFF měl premiéru snímek Architektura ČSSR 58–89. Zajímal se o něj Josef Šorfa

„Můj vztah k Thermalu je ryze pozitivní, a to z toho důvodu, že sem jezdím už od sedmnácti let na festival. Takže ho mám spojený s festivalovými vzpomínkami. Ten omyl, že jde o komunistickou architekturu, se mě nikdy nedotknul," uvedl režisér snímku Jan Zajíček.

Vladimír 518 má k hotelu až niterný vztah. „Vyvíjel se od určitého zájmu až po určitou fascinaci, dnes je to taková smířená láska," poznamenal.

Oba zároveň dobře ví, a nezastírají, že hotel je spojený s řadou otázek, jejichž řešení není snadné. „Jsou tam problémy s vytápěním, rekonstrukcí, nároky na současnou podobu festivalu, s tím, jak ho využívat mimo festival," vypočítal režisér Zajíček.

Z hotelu Thermal se stane podprůměrný věžák, říká o rekonstrukci vnuk architektů Machoninových

Číst článek

„Velmi přeju hotelu, bazénu a celému tomu konceptu, aby zrál v čase a aby se o něj dobře starali. Což je možná takové příliš ambiciózní přání," přemítal po premiéře filmu Vladimír 518.

„Lázeňský hotel Thermal patří v architektuře lázní k těm mimořádně špičkovým realizacím," konstatoval jeden z největších evropských odborníků na lázeňské památky Lubomír Zeman.

Jak dodávají tvůrci snímku, Architektura ČSSR 58–89 je prvním filmem, který uceleně mapuje československou architekturu druhé poloviny 20. století. Ještě před natočením vznikla publikace Architektura 58–89 Vladimira 518, kterou před dvěma lety vydal v nakladatelství BiggBoss. Na publikaci pak navázal seriál uvedený v České televizi v loňském roce.

Radim Jehlík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme