Festivalové Vary, den šestý: Daniel Brühl přivezl svého Souseda a odvezl si fotku pro maminku

Německo-španělský herec Daniel Brühl ve Varech uvedl svůj režijní debut Soused | Zdroj: Film Servis Festival Karlovy Vary

„Tohle je ta nejkrásnější soška, ještě krásnější než Oscar,“ usmíval se Daniel Brühl, když si před zraky publika ve Velkém sále hotelu Thermal potěžkával svůj Křišťálový glóbus. „A moc mě těší, že je to Cena prezidenta, předaná přímo tím festivalovým prezidentem. Pomůže to mé krizi středního věku,“ vtipkoval čerstvě 46letý španělsko-německý herec. Do Varů přivezl svou režijní prvotinu Soused.

Festivalový deník Karlovy Vary Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Rovnou přitom varoval, že postava, kterou v konverzační tragikomedii hraje a která se také jmenuje Daniel, s ním zase tolik nesdílí. „Je to film osobní, ale mým soukromím se neinspiruje. Takže doufám, že si nebudete myslet, že ten chlápek, kterého tam na plátně uvidíte, jsem já. Já jsem mnohem větší sympaťák,“ ubezpečoval diváky se smíchem.

‚Kdyby to udělal někdo jiný, žaloval bych ho.‘ Režisér Soderbergh představil ve Varech snímek Mr. Kneff

Číst článek

Aspoň zpočátku ale jeho filmové alter ego zase tak vzdáleně nepůsobí. Úspěšný, v Berlíně usazený herec, který na své děti mluví španělsky, se chystá na konkurz do Londýna – údajně na supertajnou roli pro velké americké studio.

Ze scénáře má k dispozici jedinou stránku, a na ní dvě jména: Laser Angel (Laser Anděl) a Darkman (Temnomuž). Marně se přitom ze svých agentů snaží vymámit o své roli cokoli hlubšího.

Před odletem se rozhodne zastavit ještě v oblíbeném baru, kde bude mít klid na přípravu. Místo toho ale narazí na souseda (hraje ho Peter Kurth), který je zároveň jeho největší kritikem. Výtkou ohledně jeho výkonu „v tom filmu o (východoněmecké rozvědce) Stasi“ ovšem jejich rozhovor teprve začíná.

Vlastně to působí, jako by si snímek velmi důkladně prohlédl Brühlovu filmografii, a pak s každou informací udělal lehký úkrok stranou.

Peter Kurth a Daniel Brühl ve filmu Soused | Zdroj: Film Servis Festival Karlovy Vary

Brühl se před 20 lety proslavil hlavní rolí v německé satiře Good bye, Lenin!, kde ztvárnil mladíka, co před svou matkou, která dramatické události roku 1989 strávila v kómatu, zatajuje pád Berlínské zdi. Následovaly vedlejší role v Bourneově ultimátu, Hanebných panchartech nebo naposledy třeba v oscarové adaptaci románu Na západní frontě klid.

Zahrál si ale také třeba automobilového závodníka Nikiho Laudu v životopisných Rivalech nebo záporáka v marvelovce Captain America: Občanská válka a pozdějším přidruženém seriálu.

Mortensen: Když film dobře obsadíte, máte půlku práce hotovou. Pak musíte dát stranou svoje ego

Číst článek

„Když se mě ptali, který film bych chtěl na tomto krásném místě (tj. ve Varech, pozn. red.) uvádět, napadl mě můj debut, protože je výsledkem života, kterým jsem skrze film žil,“ svěřil se Brühl karlovarským divákům. „Navíc je to film berlínský. Já jsem se do Berlína přestěhoval jako dvacátník kvůli filmu Good bye, Lenin! a zamiloval si ho.“

Soused měl premiéru v březnu 2021 v soutěži festivalu Berlinale. Ročník ale poznamenala covidová pandemie a její omezení, projekce se tak konaly online. „Na plátnech kin si ten film moc dlouhého života neužil,“ poznamenal Brühl, „proto mě těší, že dnes může být uveden tady, na jednom z nejprestižnějších festivalů.“

Zaplněný kinosál, který čítá přes tisíc míst k sezení, si pak rozhodl zvěčnit. „Tohle je magie. Omluvte mě, musím vás vyfotit mámě,“ komentoval dojatě.  

Za nejkrásnější sošku, krásnější než Oscar, označil Brühl karlovarský Křišťálový glóbus | Zdroj: Film Servis Festival Karlovy Vary

Kristina Roháčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme