Festivalové Vary, den čtvrtý: O půlnoci najdete věčné mládí a zamilujete se v posilovně

Margaret Qualley ve filmu Substance | Zdroj: Film Servis Festival Karlovy Vary

Je cosi zvláštním způsobem uklidňujícího na tom, že pokud se při karlovarském festivalu o půlnoci vyskytnete ve Velkém sále hotelu Thermal, vždycky se stran filmového zážitku dočkáte něčeho veskrze bizarního a zároveň syrově lidského. A dost možná také zalitého hektolitry krve. Naštěstí tahle festivalová pamětihodnost nenabízí 4D promítání.

Festivalový deník Karlovy Vary Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Máloco o půl druhé ráno stmelí tisícihlavé publikum v kolektivním úžasu jako jeptiška vyřezávající si dildo z dřevěné sošky Panny Marie. Památná projekce Verhoevenovy Benedetty z roku 2021 se replikuje stejně těžce, jako dostává z hlavy. Mnozí se ale o to každoročně pokoušejí.

Půlnoční filmy, čímž se nemyslí nutně jen ty takto označené v programu, vůbec patří k dlouhodobě nejvyhledávanějším titulům festivalu. Snímky uváděné v půl deváté ráno jim mohou diváckou účast jen obrazně řečeno závidět.

Reklama na Substanci, jednu z letošních nejvyhlíženějších filmových šíleností, je třeba vylepená na doslova nepřehlédnutelném místě, tedy na vnitřní straně dveří od kabinek na záchodech. Nápis nad ampulkou s křiklavě žlutým obsahem na jednom takovém plakátu hlásá: „Aktivuješ pouze jednou. Stabilizuješ každý den. Střídáš každých sedm dní bez výjimky.“

Jde o základní pokyny, jimiž se má v hororově laděné komediální satiře řídit postava Demi Moore. Bývalou celebritu, která v televizi předcvičuje aerobik, dožene stesk po ztraceném mládí a kráse. Sáhne proto po zázračných účincích slíbených pochybnou procedurou, kterou jí během prohlídky doporučil mladý lékař s tvářemi hydratovanými jak dužina aloe very.

Margaret Qualley, Jesse Plemons a Willem Dafoe ve snímku Milé laskavosti | Zdroj: Film Servis Festival Karlovy Vary

Studie nejtemnějších zákoutí lidské duše a těžce přerušitelného cyklu závislosti v režii a střihu Coralie Fargaet získal cenu za nejlepší scénář na festivalu v Cannes. Tam měl premiéru i druhý pomyslný satirických vrcholek letošních Varů, a to Milé laskavosti.

Novinka Yorgose Lanthimose, aktuálně nejplodnějšího exportu řecké divnovlny, v trojici povídek nenabízí nic menšího, než co bychom od režiséra nedávných Chudáčků či tomu předcházející Favoritky a Humra už tak nějak očekávali. Milé laskavosti se ale přeci jenom svou alogickou samozřejmostí více blíží jeho starší, domácí tvorbě.

V hlavních rolích se tu vždy střídají Jesse Plemons, Emma Stone a Willem Dafoe. Jednou je Plemons dospělým mužem (v mimochodem naprosto báječném fialovém roláku), který si nechává řídit osobní život svým šéfem (Dafoe). A to do té míry, že si od něj nechává dirigovat, co si má dát k obědu nebo v kolik hodin se má pomilovat s manželkou.

V jiném příběhu zase spolu se Stone ztvárňují jakési misionáře v honbě za předpovězenou spasitelkou. Pijí přitom zásadně pouze vodu, do které předtím vůdcové jejich sekty (Dafoe a Hong Chau) uronili slzy.

Katy O’Brian a Kristen Stewart ve filmu Zatracená krvavá láska | Zdroj: Film Servis Festival Karlovy Vary

Svou dávku magického realismu a vyrýsovaného svalstva servíruje také druhotina britské režisérky Rose Glass, uváděná v premiéře letos na Berlinale. Provozní posilovny v upoceném Novém Mexiku se tu v příběhu zasazeném kamsi na konec 80. let zamiluje do kulturistky mířící na soutěž v Las Vegas.

Obě ženy – první hraje Kristen Stewart, druhou Katy O’Brien – se potýkají s překážkami, které jejich nepopiratelné přitažlivosti brání. Ve velmi příjemném vypravěčském zvratu to ovšem není homofobní nálada daných let, ale dopingová spirála u jedné a rodinná příslušnost k mafii u druhé.

O mnoha filmech nejde říct, že zvládají být neon noirovou romancí a ztřeštěným thrillerem zároveň, ale Zatracené krvavé lásce se to daří. 

V běžné kinodistribuci se Zatracená krvavá láska objeví 18. července a Milé laskavosti 12. září. Substance zatím kinopremiéru naplánovanou nemá.

Kristina Roháčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme