‚Melancholický a oblíbený francouzský monument.‘ Delonovi vzdali hold Macron i Cardinalová

Ztvárnil legendární role a svět díky němu mohl snít, napsal o zesnulém herci Alainu Delonovi francouzský prezident Emmanuel Macron. Se smutkem na něj vzpomíná italská herecká kolegyně Claudia Cardinalová, která si s Delonem zahrála ve filmu Gepard. Ohlasy na Delonovu smrt přicházejí také od dalších osobností z politického a filmového světa.

Paříž Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Alain Delon

Alain Delon | Foto: Yves Herman | Zdroj: Reuters

„Melancholický, oblíbený, tajnůstkářský, byl víc než hvězda: byl to francouzský monument,“ napsal Macron na síti X.

Zemřel Alain Delon. Francouzskému herci bylo 88 let

Číst článek

„Ples skončil. Tancredi odešel tančit s hvězdami... Lidé mě žádají, abych to vyjádřila slovy... ale ten smutek je příliš intenzivní,“ napsala v reakci agentuře AFP italská herečka Cardinalová. Vzkaz podepsala „navždy tvá Angelika“, s odkazem na jméno své postavy.

Delon v 50. a 60. letech strávil velkou část své herecké kariéry v Itálii, kde je dodnes velmi populární.

„Už nikdy se neobjeví herec jako Delon, jedinečný a nesmrtelný,“ píše deník Il Corriere della Sera, zatímco La Stampa a La Repubblica dávají „sbohem legendě francouzské kinematografie“.

„Představoval to nejlepší z francouzské ‚prestižní kinematografie'. Posel elegance, talentu a krásy,“ sdělila agentuře AFP v ručně psaném vzkazu francouzská herečka Brigitte Bardotová. Smrt Alaina Delona, kterého označila za „přítele, alter ego, komplice“, podle ní „zanechala propastnou prázdnotu, kterou nikdo a nic nedokáže zaplnit“.

Po celou kariéru byl Delon spojován s dalším, ač velmi odlišným, velikánem francouzského filmu, Jeanem-Paulem Belmondem, který zemřel v roce 2021. Na Delona v neděli zavzpomínal o generaci mladší Paul Belmondo.

„Alaine, jednou jste mi řekl, že vám můj otec chybí. Teď jste to vy, kdo nám bude hodně chybět,“ napsal Belmondův syn.

Delon v roce 2019 dostal zlatou palmu festivalu v Cannes za celoživotní dílo. Bývalý ředitel francouzské filmové přehlídky Gilles Jacob v neděli napsal, že Delon byl „majestátní lev, herec s ocelovým pohledem a drzou krásou, nezapomenutelný samuraj“, cituje Jacoba AFP.

6:29

Jak se bude vzpomínat na Delona? ‚Stál na výsluní, ale nepodařilo se mu dobře herecky zestárnout'

Číst článek

„Gepard zatáhl oponu. Alain Delon, světově proslulá hvězda, zůstane navždy ikonou francouzské kinematografie, s přítomností, postavou, krásou a elegancí, která nutila k obdivu,“ napsala na instagramu francouzská zpěvačka Mireille Mathieuová.

Delon se celý svůj život netajil podporou tradiční pravice, mezi jeho přátele patřil i někdejší krajně pravicový politik Jean-Marie Le Pen. Delonův talent v neděli ocenila i politikova dcera Marine Le Penová, která je sama přední osobností francouzské krajně pravicové nástupnické strany Národní sdružení.

„Odešla legenda... Odchází s ním i malá část Francie, kterou jsme milovali," napsala politička.

Hold Delonovi vzdalo i několik dalších francouzských pravicových politiků, na levici jsou ohlasy spíše výjimečné, všímá si AFP.

Herec Alain Delon zemřel v neděli nad ránem ve svém domě v Douchy nedaleko Paříže, bylo mu 88 let. Agentuře AFP to ve společném prohlášení sdělily jeho tři děti. V posledních letech byl nemocný. U Delonova sídla v Douchy se po oznámení začali spontánně scházet lidé, na místě nechávají květiny nebo truchlí.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme