Filmovým ateliérům na Barrandově roste konkurence. Prague Studios chtějí lákat zahraniční produkce

Místo velkých zelených pláten obrovské televizní obrazovky. Tak vypadá budoucnost natáčení filmů a uvědomují si to i v ateliérech Prague Studios v pražských Letňanech. Právě tam kvůli tomu plánují upravit obrovskou halu ve čtyři moderně vybavené ateliéry. Do nich nastěhují obrazovky, které dokážou za filmovými hrdiny vykouzlit v pozadí třeba hory nebo slunečnou pláž. Celá investice vyjde na čtvrt miliardy korun.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Film, filmař, natáčení, kamera (ilustrační foto)

Halu by chtěl zakladatel s týmem začít upravovat na filmové ateliéry na přelomu března a dubna příštího roku (ilustrační foto) | Foto: Free-Photos | Zdroj: Pixabay

Stojíme se zakladatelem Prague Studios Tomášem Krejčím ve velké hale, kde ještě dokončují práce a výrobu dveří k letadlům. Už za rok tady budou první produkce, což znamená, že budou v úlu, jak si studio pojmenovali, běhat osvětlovači nebo maskéři. Chtějí propojit produkci tak, aby byla přístupnější z několika stran tom smyslu, že maskér může přiběhnout během několika sekund na plac.

Přehrát

00:00 / 00:00

S filmem jsou u nás neodmyslitelně spjatá Barrandovská studia. V posledních letech jim ale v Letňanech roste konkurence - Prague Studios

„Nejen maskéři, ale i techničtí pracovníci, kteří jsou oddělení a daleko od toho štábu a od kamery. Je zapotřebí, aby všechny tyto filmové a televizní profese byly sloučené dohromady tak, aby si mohli všichni vyměňovat velice rychle informace, mohli spontánně reagovat na to, co režisér nebo kameraman v chce,“ popisuje Krejčí. Stroje kolem nás zatím mlčí.

„Celá plocha areálu je velká 20 tisíc metrů čtverečních, která bude rozdělena na čtyři obrovská studia. Každé studio bude asi po 2500 metrech čtverečních, kde bude umístěna technologie, kde kamera točí proti obrovskému množství monitorů, které zobrazují obraz, se kterým interaguje herec nebo herečka. Tím můžeme dosáhnout toho, že se může točit kdekoliv na světě, aniž by štáb musel jezdit do lokací jezdit, což produkci zlevňuje,“ vysvětluje.

Celková investice se bude podle Krejčího pohybovat rámcově zhruba kolem 250 milionů korun.

Spolupráce s ministerstvem

Několik stovek metrů od nás jsou studia, kde dotočili třetí řadu seriálu Základna (Foundation).

Seriál najdete na streamovacích platformách pod názem Nadace, ale sám autor knižní předlohy Isaac Asimov název překládal jako Základna.

„Čtvrtá sezona je před námi, začneme ji připravovat příští rok. V současné době probíhá finální vyjednávání nového audiovizuálního zákona, který díky skvělé spolupráci s ministerstvem kultury, Českou filmovou komisí a Českou filmovou kanceláří postupuje velice dobře, aby zde byly nastaveny podmínky, které by zajišťovaly konkurenceschopnost českého filmového a televizního průmyslu na další léta,“ doplňuje.

Před rokem a pár měsíci byla vyhlášena stávka herců a scénáristů v Severní Americe. Vývoj a ukončení stávky se propsal do financí, zvedly ceny a je náročnější produkovat seriály.

„Efekt zvyšování cen za kvalitní lidskou práci je celosvětový, nejen v Americe. Amerika je v tomto ohledu v podstatě nekonkurenceschopná, protože lidská práce je tam velice drahá. Musíme tomu efektu konkurovat tím, že nabízíme produkční služby, jejichž cena je nižší. Je to jediná šance, jak do Česka i nadále lákat zahraniční produkce,“ myslí si Krejčí.

Součástí areálu bude i škola. „Škola je tu proto, aby naučila mladé kameramany, režiséry, výtvarníky zacházet s novou technologií, je to naprosto zásadní. Část starší generace filmařů pro novou technologii nemá vždy pochopení. Proto je zapotřebí, aby se s technologií učila mladá generace, která je plná entuziasmu,“ dodává zakladatel Prague Studio.

O povolení na rekonstrukci zažádal koncem června. Halu by chtěl s týmem začít upravovat na filmové ateliéry na přelomu března a dubna příštího roku.

Audio reportáže si můžete pustit v úvodu článku.

Martin Hrnčíř Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme