Rozhlas volá Hollywood! Filmové drama Vlny se pokusí zabojovat o Oscara

Vlny zastoupí Českou republiku v nadcházejícím 97. oscarovém klání. Film Jiřího Mádla vypráví příběhy novinářů Československého rozhlasu během dramatických událostí konce 60. let minulého století. Světovou premiéru si odbyl na festivalu v Karlových Varech, měsíc nato vstoupil do kin. Od té doby ho podle údajů Unie filmových distributorů vidělo přes 350 tisíc diváků. Český rozhlas je jeho koproducentem.

Praha / Los Angeles Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Stanislav Majer jako Milan Weiner ve snímku Vlny

Stanislav Majer jako Milan Weiner ve snímku Vlny | Zdroj: Dawson Films

Užší oscarové nominace budou oznámeny v polovině prosince, jejich finální podoba pak v půlce ledna. O držitelích Cen Akademie se rozhodne v noci na 3. března 2025.

Českého kandidáta na Oscara v kategorii nejlepší zahraniční film každoročně vybírá Česká filmová a televizní akademie (ČFTA), která stojí i za udílením cen Český lev. Letos akademici vybírali ze 13 celovečerních filmů přihlášených jejich producenty. Za Vlnami se, v abecedním pořadí, umístily snímky Amerikánka a Mord.

Vlny jsou dynamický mainstreamový zářez. Girlandy národní hrdosti jsou ale zbytečné

Číst článek

Poslední tuzemský zástupce, který se dostal do patnáctky užších nominací, bylo skutečnými událostmi inspirované drama Šarlatán v roce 2020. Poté se o to neúspěšně pokoušely opět životopisně laděné snímky Zátopek, Il Boemo a Bratři.

Česko na Oscarech

Dosud se podařilo Oscara pro nejlepší cizojazyčný film, jak se kategorie ještě před několika lety jmenovala, získat dvěma československým a jednomu českému snímku. V roce 1965 to byl Obchod na korze Jána Kádára a Elmara Klose, roku 1967 zvítězily Ostře sledované vlaky Jiřího Menzela a v roce 1996 Kolja Jana Svěráka.

Šest dalších filmů získalo nominace. Byly to Lásky jedné plavovlásky Miloše Formana v roce 1966 a Hoří, má panenko téhož režiséra o dva roky později. Menzel šel podruhé do boje o Oscara roku 1986 s filmem Vesničko má středisková, o pět let později svoji první nominaci získal Jan Svěrák za Obecnou školu.

Roku 2000 vyjel do Los Angeles Jan Hřebejk s nominovaným filmem Musíme si pomáhat, tři roky poté zaujaly akademiky Želary Ondřeje Trojana.

kro Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme