Vlny a skutečnost. Redakce mezinárodního života patřila ke špičce tehdejšího rozhlasu

Nový film Jiřího Mádla Vlny se věnuje někdejší Redakci mezinárodního života v Československém rozhlase v letech 1967 a 1968. A my se budeme v tomto čase každý den zabývat tím, co je vlastně předobrazem Mádlova filmu. Třeba samotné Redakci mezinárodního života, která existovala dávno před srpnem 1968 a prvním slavným pořadem byl jakýsi pokus o komentované zpravodajství Svět dnes večer už v roce 1955. Šéfem redakce byl novinář Milan Weiner.

film vs realita Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Milan Weiner

Vedoucím rubriky se Milan Weiner stal v roce 1963 | Zdroj: Archivní a programové fondy Českého rozhlasu

Vedoucím rubriky se Milan Weiner stal v roce 1963. A není náhoda, že od tohoto roku se dají najít v našem archivu mnohé pořady s účastí pozdějších hvězd mezinárodní redakce. Karel Kyncl třeba ze Spojených států vysílá o v té době u nás nepochopitelném fenoménu přerušování televizních pořadů reklamou.

Přehrát

00:00 / 00:00

Vlajková loď obrodného procesu. Šéfem Redakce mezinárodního života byl Milan Weiner

„Reklamy působí dosti otřesným dojem, když je jimi každých několik minut přerušován takový film jako Deník Anny Frankové nebo koncert newyorské filharmonie.“

Ján Čierny z Paříže reportuje o módě a natáčí rozhovor s pravou francouzskou manekýnou. Ale rozumí se, že kromě těchto, jak bychom dnes řekli, lifestylových příspěvků stojí zahraniční zpravodajství především na politice.

V roce 1965 referuje Jan Petránek o náletu Američanů na Vietnam. O něco později Karel Kyncl ve Vietnamu natáčí cvičný poplach v tamní škole.

Parta vzdělaných redaktorů

A Věra Šťovíčková, jedna z ústředních postav filmu Vlny od Jiřího Mádla, která se teprve nedávno vrátila z Afriky po dvou letech působení, například spolukomentuje přílet alžírského prezidenta Ben Belly v květnu 1964 do Československa.

30:41

Unavený člověk v kanclu proti tunám železa, líčí námět Vln Mádl. ‚Recitovaly se verše,‘ říká novinářka

Číst článek

Už po srpnu 1968 je zpravodajem v USA Jiří Dienstbier a stihne ještě popsat do mikrofonu start Apolla 11.

„Pod bílou raketou se rozlilo ohnivé jezero, raketa se nadzdvihla, na okamžik téměř zastavila ve vzduchu a za ohlušujících výbuchů nabírá stále větší rychlost.“

Redakce mezinárodního života vedená Milanem Weinerem zkrátka patří díky partě vzdělaných a světaznalých redaktorů ke špičce toho, co může tehdejší Československý rozhlas nabídnout svým posluchačům.

S touto dokonalou tvůrčí a vědomostní výbavou vstupuje na počátku roku 1968 Redakce mezinárodního života do takzvaného pražského jara a stane se vlajkovou lodí obrodného procesu na vlnách rozhlasu.

Milan Weiner, který patrně ještě netuší, že vstupuje také do posledního roku svého života, se chystá na novinářský majstrštyk, o kterém uslyšíte v dalším dílu seriálu.

Tomáš Černý, prh Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme