Filmy Psycho, Ptáci a Vertigo dodnes ovlivňují žánr hororu. Hitchcock by letos oslavil 125. narozeniny

Na první pohled připomínal Alfred Hitchcock milého gentlemana v padnoucím černém obleku. Právě v něm ale uvedl na plátna kin řadu nejstrašidelnějších filmových příběhů své doby. Původem britský filmař se narodil přesně před 125 lety.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Přestože Hitchcock položil základy toho, jak budovat ve filmu napětí a zdůrazňoval, že jeho diváci platí za to, aby byli strašení, on sám se tomu vyhýbal.

Režisér Alfred Hitchcock | Foto: Artur Andrzej | Zdroj: Wikimedia Commons

Kultovní režisér a mistr napětí Alfred Hitchcock proměnil navždy žánr hororu černobílým filmem Psycho z roku 1960.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechněte si o režisérovi horrových filmů Alfredu Hitchcockovi

Legendární „koupelnovou“ scénu, kdy hrdinku v jednom motelu zavraždí neznámý pachatel, natočil britský autor v rozkládacích kulisách. Díky tomu mohl natáčet z mnoha různých úhlů. Nikdy ale kvůli cenzuře neukázal samotné bodnutí. Také zvuk si dodatečně s kolegy nahrál, když několikrát probodli žlutý meloun.

Inovativní postupy předvedl Alfred Hitchcock i ve filmu Vertigo. V jednom záběru nakombinoval jízdu kamery vpřed s odtáhnutím objektivu, aby docílil pocitu závratě hrdiny nad schodištěm. Do zlatého fondu kinematografie patří dnes také snímek Ptáci o tisících brutálních opeřenců, kteří útočí na obyvatele jednoho kalifornského města.

Původem britský režisér významně ovlivnil žánr takzvaných „noir snímků“, které vynikají třeba kontrasty mezi světlem a stínem nebo ponurou atmosférou. Některé z nich můžete vidět také na Noir film festivalu na hradě Štemberk od 22. srpna.

Martin Hrnčíř Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme