Od komediálního hororu po ztělesněnou pomalost. 7 tipů na filmy z karlovarského festivalu

Co si vybrat z programu 58. ročníku největšího českého filmového festivalu? Nabízíme tip na krvák, který se může stát divácký hitem, mimořádný a formálně zajímavý český snímek, svérázný autoportrét slavného režiséra i filmy důležité v prostoru naší střední a východní Evropy. Festival v Karlových Varech se koná od 28. června do 6. července.

Karlovy Vary Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

7 tipů na filmy z karlovarského festivalu: (zleva) Prostě holky, Ještě nejsem, kým chci být, Kupředu nikam, To nejsem já a Substance

7 tipů na filmy z karlovarského festivalu: (zleva) Prostě holky, Ještě nejsem, kým chci být, Kupředu nikam, To nejsem já a Substance | Zdroj: Koláž iROZHLAS, Film Servis Festival Karlovy Vary

Substance

Substance, gore a body horor zvrhávající se v komedii může být ve Velkém sále Thermalu unikátním kolektivním zážitkem. Režisérka Coralie Fargeat ve svém druhém celovečerním filmu vychází z kritiky toho, jak naše společnosti nepřijímají stárnutí, a to především ženského těla. Od tohoto bodu ale směřuje k podívané, která krvavě překračuje mnohé myslitelné hranice.

V hlavních rolích Demi Moore a Margaret Qualley.

Ještě nejsem, kým chci být

Snímek režisérky Kláry Tasovské je složený výhradně z působivých fotek Libuše Jarcovjákové. Skrze její pohled na svět hledáčkem fotoaparátu poskytuje představu o fotografčiných životních peripetiích od dětství a roku 1968 až do současnosti. Ale ještě více o nekončícím, nesmírně sympatickém hledání vlastní identity a místa ve světě a vztahování se ke druhým.

Prostě holky

Indické režisérky zažívají mimořádnou sezonu. Společně se Záblesky naděje (oceněnými Velkou cenou poroty v Cannes) a Santošou je film Prostě holky jednou z mimořádných studií ambivalentních situací žen v současné Indii.

V jednom případě jde o nemocniční sestry, ve druhém o policistku, tentokrát zase o mladou studentku v „coming-of-age“ dramatu. Dívka s vynikajícím prospěchem je zatížena zodpovědností svěřenou učiteli, řeší vztah ke své matce a komplikovaně manévruje i mezi mantinely společenských očekávání se svou první láskou.

Kupředu nikam

Toužíte vyčistit svou mysl velmi inspirativním způsobem? Film je pohyb. Režisér Tsai Ming-liang to dobře ví, i když pomalost pohybu v jeho „chodeckých filmech“ je pozoruhodná.

Jeho novinka je patrně posledním ze série filmů, které zobrazují superpomalý mnišský pohyb jeho dvorního herce a spolupracovníka Lee Kang-shenga v prostorech současné civilizace, tentokrát ve Washingtonu. Meditujte, vnímejte, přemýšlejte.

Vysvětlení všeho + Tři kilometry od konce světa

Pokud bychom v karlovarském programu hledali podstatné a podnětné filmy z našeho prostoru střední a východní Evropy, tak to jsou například maďarský snímek Vysvětlení všeho a rumunské Tři kilometry od konce světa. Ty ukazují rozdělenou a znesvářenou společnost a komplexní situace, ve kterých se ocitnou hlavní postavy.

V jednom případě je to mladý maturant čelící těžké otázce, ve druhém chlapec napadený v odlehlé dunajské vesnici homofoby. První z nich vyhrál vedlejší sekci Horizonty v Benátkách, druhý byl uvedený v hlavní soutěži Cannes.

To nejsem já

Režisérský autoportrét, jaký jste patrně ještě neviděli. Leos Carax sestříhal své starší filmy, archivní záběry, fotky s Hitlerem i Romanem Polanským a předkládá divákům sám sebe. Znalost Caraxových filmů může být výhodou, ale není nutnou podmínkou.

Pavel Sladký Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme