Ve Varech uvedou nové filmy Parkanové, Mádla i Havelky. V porotě zasedne Rush s Křenkovou

Z snímku Vlny | Zdroj: Film Servis Festival Karlovy Vary, Bontonfilm

Na prestižní filmovou přehlídku v Karlových Varech se po dvou letech vrátí Geoffrey Rush. Australský herec známý z oscarového dramatu Králova řeč či série Piráti z Karibiku zasedne po boku americké producentky Christine Vachonové a české herečky Elišky Křenkové v porotě Hlavní soutěže. Ta tradičně nabídne dvanáct premiér, mimo jiných i dvě z tuzemské produkce. V hlavním programu bude celkem 15 režijních debutů.

Karlovy Vary Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

„Je mimořádně vzrušující, že tito talentovaní filmaři a filmařky na úsvitu svých kariér budou v karlovarském programu ‚doprovázeni‘ renomovanými tvůrci – a jejich zbrusu novými snímky – jako Mark Cousins, Oleh Sencov, Noaz Deshe, Antonin Peretjatko, Beata Parkanová nebo Burak Çevik,“ popsal umělecký ředitel festivalu Karel Och.

Právě Parkanová bude navazovat na úspěch svého sugestivního dramatu Slovo, které jí před dvěma lety ve Varech vyneslo cenu za nejlepší režii. Tentokrát ve světové premiéře představí snímek Světýlka, který sleduje rozpad rodiny očima šestileté Amálky.

Druhým českým zástupcem v Hlavní soutěži je pak celovečerní debut Adama Martince s názvem Mord. Trefnou studií české nátury zasazené do kulis jedné obyčejné rodinné zabijačky Martinec následuje svůj krátký film Anatomie českého odpoledne, za který v roce 2021 získal Českého lva

Soutěžní sekce Proxima bude mít české zastoupení ve formě snímku Od marca do mája od slovenského režiséra Martina Pavola Repky.

Zvláštního uvedení se pak dočká šest českých filmů. Jiří Mádl ve Vlnách připomene příběhy rozhlasových redaktorů z přelomu bouřlivých let 1967 a 1968. Debut Marie-Magdaleny Kochové se zase zaměří na fenomén takzvaných „skleněných dětí“, tedy potomků, kteří vyrůstají se sourozencem se speciálními potřeby, a jsou tak rodinou, byť nezáměrně, upozaďováni.

Výpravná dokumentární sonda Architektura ČSSR 58–89 přiblíží výjimečné stavby a originální osobnosti pod Tatrami, netradiční portrét Tatabojs.doc zase tvorbu výrazné tuzemské kapely.

Svou českou premiéru si po uvedení na Berlinale střihne filmová montáž fotografií a deníkových záznamů Libuše Jarcovjámkové s názvem Ještě nejsem, kým chci být. V premiéře se bude promítat také třetí tragikomediální snímek Jiřího Havelky. Hlavní roli si v Zahradníkově roce zahrál Oldřich Kaiser.

Porotu Hlavní soutěže doplní vedle Rushe, Vachonové a Křenkové ještě maďarský filmař Gábor Reisz a islandský spisovatel a scenárista Sjón.

O vítězích vedlejší soutěže Proxima rozhodne česká dokumentaristka Adéla Komrzý, filipínská producentka Bianca Balbuena, zakladatel nizozemské filmové sales společnosti Square Eyes, súdánský režisér Mohamed Kordofani a mexická festivalová organizátorka Daniela Michelová.

kro Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme