Kolik přinese windfall tax v roce 2025? Přes 30 miliard korun, odhaduje ministerstvo

Ministerstvo financí se chystá příští rok vybrat na dani z neočekávaných zisků, takzvané windfall tax, kolem 31,5 miliardy korun. Částka ale není samostatně uvedená v návrhu státního rozpočtu. Důvodem podle ministerstva financí je, že má tato informace „potenciální kurzotvornou hodnotu“. Na dotaz Českého rozhlasu to uvedla mluvčí ministerstva Petra Vodstrčilová. Odpověď ministerstvo zároveň vydalo jako tiskovou zprávu.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Logo společnoti ČEZ na chladící věži paroplynové elektrárny Počerady

Loni zaplatil ČEZ na dani z neočekávaných zisků 30 miliard korun | Foto: Zuzana Jarolímková | Zdroj: iROZHLAS.cz

Kurzotvornost informace o výši inkasa z této daně vyplývá zřejmě z toho, že jí v drtivé většině platí energetická firma ČEZ, jejíž akcie se obchodují na pražské burze cenných papírů. Sdělení ministerstva by tedy mohlo podle informací Českého rozhlasu ovlivnit cenu akcie a ministerstvo by mohlo mít problém s dohledem České národní banky.

Ministerstvo financí zveřejnilo propočty příjmů a výdajů na energetickou krizi

Číst článek

Pokud jde o samotnou konkrétní výši daně 31,5 miliardy korun pro příští rok, ta vychází z propočtu redakce, který vyplývá z odpovědi ministerstva. „Ministerstvo financí očekává, že inkaso daně z neočekávaných zisků letos překročí dvojnásobek rozpočtované částky (17 mld. Kč), v roce 2025 pak bude o cca 10 procent nižší,“ uvedla Vodstrčilová.

Odhad inkasa windfall tax za roky 2024 a 2025 podle ministerstva vychází z konstrukce daně, která je obdobná jako u klasické daně z příjmů právnických osob. „Tedy pro rok 2024 známe odvedené inkaso za první pololetí a sdělení záloh správci daně pro zbytek roku 2024 a první pololetí roku 2025. Zbytek roku 2025 je expertní odhad ministerstva financí se znalostí tržních očekávání ziskovosti zejména energetických firem, kam se promítá nižší cena elektřiny a plynu na burze i pro konečné spotřebitele,“ napsala mluvčí.

Windfall tax zavedla vláda pro roky 2023 až 2025. Důvodem bylo získat další  příjmy na pokrytí mimořádných výdajů státu v energetické krizi v letech 2022 až 2023. Daň se vztahuje na šest největších bank v zemi a na velké energetické firmy.

Windfall tax má pokračovat. Chybí nám 35 miliard kvůli energetické krizi, řekl Stanjura

Číst článek

Loni zaplatily firmy na této dani celkem státu téměř 40 miliard korun, z toho 30 miliard poslal samotný ČEZ. Banky dodaly zhruba jen 700 milionů korun. Z letos státem očekávané sumy windfall tax kolem 35 miliard korun pošle ČEZ dle svých odhadů 27 až 34 miliard korun, tedy ještě větší podíl než loni. Lze očekávat, že podobně vysoký podíl bude mít ČEZ i příští rok.

Pokračování ve výběru daně se tak nelíbí minoritním akcionářům ČEZ. Jejich spolek připravuje podle předsedy Pavla Grünfelda právní kroky proti státu. Za nespravedlivou, vzhledem k tomu, že energetická krize již skončila, ji považují i ekonomové.  

Jana Klímová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme