Až si zemědělci přestanou stěžovat, tak zamrzne peklo. Je to rizikové podnikání, konstatuje ekonom

Čeští zemědělci mají k dispozici kolem stovky dotačních titulů ze státních i evropských fondů. Přesto od některých zaznívá, že je to málo. „Evropská společná zemědělská politika má tu společnost v názvu, ale významně do ní promlouvají národní rozpočty. Poláci zemědělcům odpouštějí sociální pojištění. To jsou obrovské peníze a konkurenční výhoda,“ podotýká v diskuzi na Českém rozhlase Plus Tomáš Maier z Provozně ekonomické fakulty ČZU.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

bláto, bahno, zemědělství, déšť

Čeští zemědělci mají k dispozici kolem stovky dotačních titulů ze státních i evropských fondů. Přesto od některých zaznívá, že je to málo (ilustrační foto) | Zdroj: Shutterstock

Společná zemědělská politika zároveň nikdy nemůže vyhovovat všem, protože zájmy aktérů jsou protichůdné, ať už regionálně napříč státy, nebo mezi různými skupinami zemědělců, například malými a velkými.

Přehrát

00:00 / 00:00

Tomáš Maier z Provozně ekonomické fakulty ČZU

V Česku například zemědělci dostávají vyšší dotace na prvních 150 hektarů, což se nelíbí velkým zemědělcům, na kterých i podle Maiera stojí tuzemské zemědělství. Jde ale o způsob, jak kompenzovat přirozenou konkurenční nevýhodu a vyšší fixní náklady těch malých.

„Zemědělci musí více kooperovat, vytvářet odbytové organizace a společně nakupovat vstupy, jako jsou hnojiva, osiva a chemikálie. Vůči mlékárně či obchodnímu řetězci jako jednotlivec nezmůžete vůbec nic, ale když se sdružíte, vaše vyjednávací pozice se zlepší. To v Česku postrádám, na západ od nás je to naprosto běžné,“ dodává zemědělský ekonom.

Malí zemědělci si podle něj zaslouží podporu navíc, především je ale třeba pravidla zjednodušit. „Místo toho, aby zemědělci seděli v traktoru – a v tom s nimi naprosto souhlasím – tak po večerech vyplňují pořád nějaké tabulky a to nikdo prostě dělat nechce,“ zdůrazňuje s tím, že jen v přímých platbách existuje 17 různých sazeb.

Rizikové podnikání

Předsedkyní zemědělského výboru Evropského parlamentu se stala česká europoslankyně Veronika Vrecionová (ODS). Po svém zvolení uvedla, že se mimo jiné bude věnovat důsledkům Zelené dohody (Green Dealu) na zemědělství. 

Čeští ovocnáři dostanou od EU za mrazy 378 milionů korun. ‚Podpoříme nejvíce poškozené,‘ říká Výborný

Číst článek

Podle Maiera jde o významný post už proto, že na zemědělství jde třetina rozpočtu Evropské unie. K revizi Zelené dohody i společné zemědělské politiky dochází postupně a jde o dlouhodobý proces.

„Někdy až trošku moc zelené tendence jsem zaznamenal už po roce 2014. Neustále se zpřísňují normy na používání různých pesticidů a herbicidů, zemědělcům ale možná nejvíc vadí to, že podle přísnějších pravidel musejí část půdy nechat ležet ladem, což pro zemědělce mimo Evropskou unii neplatí a mají tak konkurenční výhodu,“ přibližuje.

Poukazuje přitom na to, že zemědělci drtivou většinu pravidel nemusejí dodržovat, pak ale nemohou čerpat dotace. Některé povinnosti přitom označuje za vysloveně nesmyslné, například požadavek uchovávat obalový materiál od použitých herbicidů.

8:36

To nebyly mrazy, ale přírodní katastrofa. Na pomoci ovocnářům se má podílet Unie, soudí ministr Výborný

Číst článek

Cílem Zelené dohody je boj s klimatickou změnou, která mimo jiné způsobuje extrémní výkyvy počasí. Na ty si přitom zemědělci stěžují a vyžadují kompenzace.

„Zemědělec musí brát v potaz, že počasí je nevyzpytatelné. Je tam vyšší míra rizikovosti. A i proto dostává dotace a je dobře podporován,“ poznamenává ekonom.

„Až si zemědělci přestanou stěžovat, tak zamrzne peklo. Každý dává najevo, jak se mu nedaří, to je nutné přičítat rizikovému podnikání. S tím neuděláme nic,“ uzavírá.

Poslechněte si celý rozhovor v Interview Plus, audio najdete nahoře v článku. 

Šárka Fenyková, ert Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme