Ztráty ovocnářů na tržbách z úrody zničené mrazy budou 1,3 miliardy korun. Je ohroženo 500 podniků

Ztráty ovocnářů na tržbách z mrazem zničené úrody budou kolem 1,3 miliardy korun. Kritické bude 1. pololetí příštího roku, kdy budou chybět tržby za jablka, řekl předseda Ovocnářské unie ČR Martin Ludvík. Podle odhadu sklizně k 15. červnu úroda ovoce kvůli silným jarním mrazům klesne v porovnání s pětiletým průměrem o 77 procent na 31 430 tun ze 138 963 tun. Výpočty vychází z cen zemědělských výrobců v roce 2023 podle Českého statistického úřadu.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Čeští ovocnáři budou chtít více kontrol jablek z Polska. (Ilustrační snímek)

Stát připravuje pro ovocnáře program podpory, který jim bude kompenzovat část ztrát (ilustrační foto) | Foto: Nathan Hulsey | Zdroj: Fotobanka Unsplash

„Nejkritičtější období nastane od ledna. Budou chybět tržby za jablka, která jsou hlavním ovocným druhem. Ovocnáři ale budou muset připravovat sady a zakládat na budoucí úrodu. Dělat řez, chystat přípravky na ochranu sadů, hnojení,“ řekl Ludvík.

Až existenčně může být podle něj ohroženo kolem 500 z 800 pěstitelských podniků. U jablek se čeká sklizeň pouhých 23 437 tun, což je v porovnání s pětiletým průměrem pokles 79 procent.

To nebyly mrazy, ale přírodní katastrofa. Na pomoci ovocnářům se má podílet Unie, soudí ministr Výborný

Číst článek

Stát připravuje pro ovocnáře program podpory, který jim bude kompenzovat část ztrát. Mělo by jít o spuštění programu pro řešení rizik a krizí v zemědělství, který stát už v minulosti několikrát aktivoval. „Zatím nemáme informaci, kolik peněz bude do programu vloženo,“ řekl Ludvík. Ministerstvo zemědělství dříve uvedlo, že chce pro ovocnáře vyjednat podporu minimálně v řádu stovek milionů korun.

Státní zemědělský intervenční fond v květnu spustil aplikaci pro žádosti o místní šetření škod. Příjem samotných žádostí o kompenzace předpokládá na konci srpna nebo začátkem září.

Ministerstvo také očekává podporu z Evropské komise, konkrétně ze zemědělské krizové rezervy. Ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) v květnu řekl, že požádal asi o 100 milionů eur, tedy zhruba o 2,5 miliardy korun.

Ovocnáře míjí úvaha, co bude za 10 let. Není pravda, že se na mrazíky nedá připravit, tvrdí bioklimatolog

Číst článek

Ovocnáři však podle Ludvíka neuspěli s žádostí o státní podporu zaměstnanosti v podnicích, které se zabývají skladováním, tříděním, balením a distribucí ovoce. Program měl podle ovocnářů pomoci udržet zaměstnání pro stálé pracovníky, kteří ale nebudou mít příští rok co třídit a balit.

Ovocnáři by chtěli vyjednat i program podpory pro malé a střední podniky a rodinné ovocnářské farmy spočívající v poskytnutí provozních úvěrů prostřednictvím Podpůrného a garančního rolnického a lesnického fondu. „O tomto programu zatím rozhodnuto není,“ řekl Ludvík.

Podle ovocnářů jarní mrazy způsobily jedno z největších poškození tuzemské úrody za posledních sto let. Ovocnáři nevylučují, že propad úrody bude ještě vyšší, protože stále propadávají plody poškozené mrazy.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme