Analytička: Státní rozpočet prověří sílu koalice. Žádná strana ale nemá tak navrch, aby ho nepodpořila

Už pár dnů zná veřejnost návrh státního rozpočtu na rok 2025 od ministra financí Zbyňka Stanjury z ODS. „Dříve to bylo už v půlce června a pak začaly hádky. Letos to neprobíhalo veřejně, nicméně dělo se to. Problém v tom podle mě není, protože jak je vidět, stejně se za tři měsíce někteří ministři a ministryně nedohodli a debata bude veřejně probíhat dál,“ říká v pořadu Jak to vidí... Českého rozhlasu Dvojka ekonomická analytička Jana Klímová.

Jak to vidí... Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Petr Nečas, Zbyněk Stanjura, Ivan Bartoš a Martin Kuba na tiskové konferenci k podpoře bydlení

V řadě kapitol slibuje návrh státního rozpočtu peníze navíc, některé instituce se naopak budou muset uskromnit | Foto: René Volfík | Zdroj: iROZHLAS.cz

Návrh hospodaření státu počítá pro příští rok opět s deficitem, tentokrát ve výši 230 miliard korun. Jestli je to moc, nebo málo, je podle hlavní ekonomické analytičky Českého rozhlasu závislé na úhlu pohledu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Host: hlavní ekonomická analytička ČRo Jana Klímová. Moderuje Jan Burda

„Pokud to srovnáme s lety minulými, kdy Česko procházelo většími krizemi, jako byla třeba světová hospodářská krize v roce 2009, schodky byly pod 200 miliard. Teď jsme v době, kdy se pro příští rok očekává skoro tříprocentní růst ekonomiky, přesto se bavíme o schodku 230 miliard. Příjmy i výdaje jsou samozřejmě teď jiné, schodek by měl ale pochopitelně klesat. Na druhé straně máme za sebou covid, obrovský propad ekonomiky a energetickou krizi, kdy schodky byly 500 miliard. V tomto kontextu je pak schodek 230 miliard ještě docela ucházející,“ vysvětluje analytička Jana Klímová.

Platy ve státní sféře

V řadě kapitol slibuje návrh státního rozpočtu peníze navíc, některé instituce se naopak budou muset uskromnit. Jednou z nejzajímavějších debat kolem zákona roku byla podle Klímové ta o tom, o kolik se zvednou peníze na platy lidí zaměstnaných ve veřejné sféře.

„Podotýkám, že to nejsou jenom lidé z ministerstev, ale jsou to i hasiči, policie a armáda, vyučující, nepedagogické profese a další příspěvkové organizace, finanční úřady. Je to obrovské množství lidí, kterým za posledních pět let, kdy byla obrovská inflace, reálně mzdy klesly asi o 16 %. V návrhu rozpočtu na příští rok jsou ale zhruba jenom 4 % navíc na tyto platy, což odbory považují za absolutně nedostačující,“ popisuje Klímová.

24:09

‚Čísla neokecáte.‘ Ministr Stanjura škrtal v rozpočtu nejvíce pirátským ministerstvům, zlobí se Michálek

Číst článek

Překvapivé ale bylo, že ministerstvo financí od začátku tvrdilo, že je peněz na platy státních zaměstnankyň a zaměstnanců více.

„Spočítalo to tak, že vyučujícím se příští rok přidá 7 %, což vyplývá ze zákona, ostatním se má objem platů zvýšit o 5 %. Odbory však pohrozily stávkou, načež došlo k jednání na tripartitě. Ministr financí slíbil, že částka celkově na platy navíc bude 8 %, vzápětí však radost odborů zhatil slovy, že se vzájemně nepochopili, že částka 8 % navíc byla v rozpočtu celou dobu, akorát že nebyla rozpočítána v absolutním vyjádření. Pro zajímavost jde o 21 miliard korun,“ říká Klímová.

Konec koalice?

Podobné nejasnosti a silná vyjádření jsou ale i kolem podpory bydlení. Hájení ministerstev k projednávání státního rozpočtu nicméně patří, debata o tom, kolik dostanou jednotlivá ministerstva však letos neprobíhala v přímém přenosu během celého léta, jako bylo dosud zvykem. 

Vláda totiž v průběhu schvalování konsolidačního balíčku v roce 2023 změnila zákon o rozpočtové zodpovědnosti, kde se říká, že celkový návrh po jednotlivých kapitolách bude nově zveřejňovat až na konci srpna.

25:00

Ekonom: Ani s rostoucím státním schodkem nejsme v dluhové spirále. Kraje a obce mají velké přebytky

Číst článek

Dříve to bylo už v půlce června a pak začaly hádky. Letos to neprobíhalo veřejně, nicméně dělo se to. Problém v tom podle mě není, protože jak je vidět, stejně se za tři měsíce někteří ministři a ministryně nedohodli a debata bude veřejně probíhat dál,“ popisuje Klímová.

Vláda musí hospodaření státu schválit do konce září. Například Jan Skopeček z ODS se však obává, že pokud některá vládní strana nepodpoří návrh státního rozpočtu, současná koalice skončí.

„Já bych si spíš tipla, že se kabinet dohodne a že najde kompromis. Nemyslím si totiž, že by to někomu přineslo body. Žádná z pěti koaličních stran není takový lídr ve všech průzkumech volebních preferencí, že by si mohla dovolit dělat takové kroky. Asi nejvíce to hrozí u Pirátů, kteří otevřeně řekli, že pokud nedosáhnou svého v podpoře bydlení, rozpočet nepodpoří. Otázka je, jestli by to ale znamenalo konec koalice, pokud by vůbec k takové situaci došlo,“ dodává Klímová.

Jan Burda, opa Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme