Letošní sklizeň obilovin bude pod úrovní předchozích pěti let, tvrdí statistici. Poroste jen úroda ovsa

Sklizeň základních obilovin letos ve srovnání s loňskou úrodou klesne o 8,8 procenta na 6,822 milionu tun. Ve svém prvním odhadu sklizně to ve čtvrtek oznámil Český statistický úřad (ČSÚ). Řepky se sklidí 1,045 milionu tun, což je o pětinu méně než minulý rok. Statistici údaje o letošní sklizni, která začala zhruba o týden dřív než loni, během léta ještě několikrát zpřesní.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

ČSÚ: Sklizeň obilí meziročně klesne o 7,5 %, úroda řepky stoupne.

Sklizeň obilovin letos klesne o 8,8 procenta (ilustrační snímek) | Foto: Meric Tuna | Zdroj: Fotobanka Unsplash

Snížit by se tento rok měla úroda pšenice, ječmene i žita, významný meziroční nárůst produkce se očekává jen u ovsa.

„Podle červnového stavu porostů zemědělci odhadují letošní úrodu pod úrovní předchozích pěti let, ve kterých se sklízelo přes sedm milionů tun základních obilovin,“ uvedla vedoucí oddělení statistiky zemědělství a lesnictví ČSÚ Renata Vodičková.

Zemědělci už nemusí nechávat půdu ladem, Evropská unie změnila nařízení. Podle ekologů je to krok zpět

Číst článek

„Vedle nižšího hektarového výnosu je důvodem nejmenší pěstební plocha od počátku sledování před více než 100 lety. Nicméně Česko je v produkci základních obilovin dlouhodobě zcela soběstačné a přibližně třetina úrody se vyváží,“ dodala Vodičková.

Řepce se podle statistiků letos nedaří, úroda bude pravděpodobně o pětinu nižší ve srovnání s loňským rokem a nedosáhne ani pětiletého průměru. Důvodem je nižší očekávaný hektarový výnos i výrazný pokles osevní plochy.

Očekávaná úroda základních obilovin, do nichž se nepočítá kukuřice na zrno, je nyní 6,822 milionu tun, což je ve srovnání s loňskou nadprůměrnou sklizní o 657 000 tun méně. Osevní plocha poklesla o 2,7 procenta, konkrétně o 34 000 hektarů na 1,215 milionu hektarů. O 6,2 procenta nižší je i odhadovaný hektarový výnos 5,62 tuny.

Největší podíl na odhadovaném poklesu úrody základních obilovin má pšenice ozimá, které se sklidí 4,499 milionu tun, o 11,9 procenta méně. O 16 procent je menší očekávaná úroda ječmene ozimého, kterého se sklidí 683 000 tun. Úroda pšenice jarní klesla o 16,5 procenta na 114 000 tun a žita o 6,4 procenta na 117 000 tun.

Ztráty ovocnářů na tržbách z úrody zničené mrazy budou 1,3 miliardy korun. Je ohroženo 500 podniků

Číst článek

Významný meziroční nárůst produkce se očekává u ovsa, kterého se podle odhadu sklidí 188.000 tun, což znamená nárůst o o 58,2 procenta. Zhruba tříprocentní nárůst úrody se předpokládá u ječmene jarního a tritikale, tedy křížence žita a pšenice.

Očekávaná úroda řepky 1,045 milionu tun je meziročně o 264.000 tun nižší, což představuje pokles o 20,2 procenta. Důvodem je nižší hektarový výnos, který podle odhadu klesl o 11,7 procenta na 3,04 tuny, i pokles osevní plochy o 9,6 procenta na 343 000 hektarů.

Ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) už dříve řekl, že do úrovně a kvality letošní sklizně se promítne i to, že v březnu byly výrazně teplé dny a pak přišlo chladnější období. Některé plodiny a lokality poškodily také dubnové mrazy a květnové deště.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme