Tržby maloobchodníků v květnu stouply, meziroční růst však zpomalil na 4,4 procenta

Maloobchodní tržby v Česku v květnu šestý měsíc v řadě meziročně stouply. Růst však zpomalil na 4,4 procenta z dubnových 5,7 procenta. Meziměsíčně tržby obchodníků bez započtení prodejů a oprav motorových vozidel klesly o 0,1 procenta. Vyplývá to z údajů, které ve čtvrtek zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ).

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

„Ke zvýšení tržeb nejvíce přispěly nespecializované prodejny s převahou potravin a internetové a zásilkové obchody,“ uvedla k meziročnímu vývoji vedoucí oddělení statistiky obchodu, dopravy a služeb ČSÚ Jana Gotvaldová.

Tržby v nespecializovaných prodejnách s převahou potravin se zvýšily o 4,9 procenta, ve specializovaných prodejnách potravin naopak klesly o dvě procenta. V nespecializovaných prodejnách s převahou nepotravinářského zboží tržby vzrostly o 13,2 procenta. Internetové a zásilkové obchody utržily o 14,5 procenta více než v loňském květnu.

Specializované prodejny kosmetických a toaletních výrobků zaznamenaly růst tržeb o 18 procent. Lékárny a prodejny zdravotnických potřeb měly tržby vyšší o 5,9 procenta, obchody s výrobky pro kulturu, sport a rekreaci o dvě procenta a prodejny oděvů a obuvi o 0,3 procenta. Naopak v prodejnách s výrobky pro domácnost tržby klesly o 2,5 procenta a obchody s počítačovým a komunikačním zařízením utržily o 1,1 procenta méně.

Tržby za prodej a opravy motorových vozidel se meziročně zvýšily o dvě procenta. Z toho za opravy vzrostly tržby o 2,9 procenta a za prodej vozidel včetně náhradních dílů o 1,7 procenta. Meziměsíčně se tržby zvýšily nepatrně o 0,1 procenta.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme