Meziroční růst maloobchodních tržeb v Česku v dubnu zpomalil na 5,3 procenta. Růst trvá už pět měsíců

Maloobchodní tržby v Česku v dubnu pátý měsíc v řadě meziročně stouply. Růst mírně zpomalil na 5,3 procenta, v březnu podle revidovaných údajů činil 5,8 procenta. Meziměsíčně tržby bez započtení prodejů a oprav motorových vozidel stagnovaly. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnil Český statistický úřad.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Peníze, finance, bankovky (ilustrační foto)

Meziroční růst maloobchodních tržeb v Česku v dubnu zpomalil (ilustrační foto) | Foto: Michaela Danelová | Zdroj: Český rozhlas

„Maloobchodní tržby po očištění o cenové vlivy v dubnu meziročně vzrostly. Tržby se zvýšily za prodej nepotravinářského zboží, pohonných hmot i potravin. K růstu maloobchodních tržeb nejvíce přispěly internetové a zásilkové obchody a nespecializované prodejny s převahou potravin,“ uvedla vedoucí oddělení statistiky obchodu, dopravy a služeb Českého statistického úřadu Jana Gotvaldová.

Češi letos utrácejí víc než loni. Důkazem jsou tržby obchodníků, které oproti roku 2023 rostou

Číst článek

Meziročně se maloobchodní tržby za nepotravinářské zboží v dubnu zvýšily o 7,1 procenta, za pohonné hmoty o 3,9 procenta a za potraviny o 3,6 procenta.

Internetovým a zásilkovým obchodům tržby meziročně vzrostly o 18,1 procenta. Specializované prodejny s kosmetickými a toaletními výrobky zaznamenaly růst o 17,1 procenta, s farmaceutickým a zdravotnickým zbožím o 8,4 procenta a s výrobky pro kulturu, sport a rekreaci o 2,7 procenta. Obchody s výrobky pro domácnost a prodejny s počítačovým a komunikačním zařízením evidovaly zhruba půlprocentní růst. Naopak mírný pokles zaznamenali prodejci oděvů a obuvi.

České dráhy loni měly zisk téměř 4 miliardy korun. To je nejvíc za posledních 15 let

Číst článek

V nespecializovaných prodejnách s převahou potravin se tržby zvýšily o 4,2 procenta a ve specializovaných prodejnách potravin se snížily o 1,7 procenta. Tržby v nespecializovaných prodejnách s převahou nepotravinářského zboží se zvýšily o 18,1 procenta.

Meziměsíčně tržby v maloobchodě kromě motorových vozidel v dubnu stagnovaly, přičemž za pohonné hmoty klesly o 0,3 procenta a za potraviny o 0,2 procenta, naopak za nepotravinářské zboží o 0,1 procenta vzrostly.

Tržby za prodej a opravy motorových vozidel byly meziměsíčně nižší o 0,3 procenta. Meziročně klesly o 0,1 procenta, přičemž za prodej motorových vozidel včetně náhradních dílů se snížily o 1,2 procenta, naopak za opravy motorových vozidel o čtyři procenta vzrostly.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme