Ropný gigant Rosněfť i přes západní sankce vydělává obří sumy. V prvním čtvrtletí zdvojnásobil zisk

Největší ruský producent ropy Rosněfť v letošním prvním čtvrtletí více než zdvojnásobil čistý zisk na 399 miliard rublů (zhruba 100 miliard Kč) ze 191 miliard rublů v posledních třech měsících loňského roku. Firma to uvedla ve své tiskové zprávě.

Moskva Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Těžba ropy v Rusku (ilustrační foto)

Těžba ropy v Rusku (ilustrační foto) | Foto: Sergei Karpukhin | Zdroj: Reuters

Rosněfť se na celkové těžbě ropy v Rusku podílí zhruba 40 procenty. Firmě se podařilo přesměrovat prodej ropy z Evropy do Číny a Indie poté, co se Rusko kvůli invazi na Ukrajinu stalo terčem rozsáhlých hospodářských sankcí ze strany západních zemí, napsala agentura Reuters.

Příznivé hospodářské výsledky společnosti Rosněfť kontrastují se ztrátami největšího ruského producenta plynu Gazprom. Ten v loňském roce v důsledku prudkého poklesu prodeje plynu do Evropy prodělal 629 miliard rublů.

Informace o stavu ruské ekonomiky berme s rezervou. Táhne ji obrovská poptávka z fronty, říká ekonomka

Číst článek

Vykázal tak první celoroční ztrátu od roku 1999. Čistý zisk Rosněfti v loňském roce stoupl téměř o polovinu na 1,3 bilionu rublů.

Šéf společnosti Rosněfť Igor Sečin uvedl, že firmě se v letošním prvním čtvrtletí podařilo zvýšit čistý zisk i další klíčové finanční ukazatele „navzdory cenovým výkyvům na trhu a zvýšenému vnějšímu tlaku, včetně nových sankcí ze strany nepřátelských zemí“.

Sečin, jenž je blízkým spojencem ruského prezidenta Vladimira Putina, rovněž opět kritizoval vysoké úrokové sazby v Rusku, které podle něj nutí ruské podniky brát si půjčky v alternativních měnách.

Ruská centrální banka minulý měsíc podle očekávání opět ponechala svou základní úrokovou sazbu beze změny na 16 procentech.

Zároveň zvýšila odhad letošní inflace v Rusku a signalizovala, že zachová přísnou měnovou politiku po delší dobu. Další zasedání centrální banky se bude konat 7. června.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme