Plaťte kryptoměnami, vyhnete se sankcím, vzkazuje podnikům ruská centrální banka

Ruská centrální banka doporučila podnikům, aby prováděly zahraniční platby prostřednictvím kryptoměn či jiných digitálních aktiv, a vyhnuly se tak sankcím, které Západ uvalil na Rusko kvůli jeho vpádu na Ukrajinu. Informovala o tom ve středu agentura Reuters.

Petrohrad Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kryptoměny Ethereum a Bitcoin

Kryptoměny Ethereum a Bitcoin | Foto: Dado Ruvic | Zdroj: Reuters

Rozvíjející se obchod Ruska s Čínou, Indií, Spojenými arabskými emiráty, Tureckem a dalšími zeměmi, které sankce nezavedly, se v posledních několika týdnech potýká s velkými potížemi.

Nejnovější západní sankce se zaměřily na významné ruské finanční instituce, včetně moskevské burzy cenných papírů a ruské domácí alternativy globálního platebního systému SWIFT.

Rusko za rok omylem shodilo 38 klouzavých bomb na vlastní území. Čtyři spadly na Belgorod

Číst článek

Guvernérka centrální banky Elvira Nabiullinová připustila, že problémy s platbami jsou pro ruskou ekonomiku jedním z klíčových problémů.

„Nové finanční technologie vytvářejí příležitosti pro schémata, která dříve neexistovala. Proto jsme zmírnili náš postoj k používání kryptoměn v mezinárodních platbách a povolili jsme používání digitálních aktiv při těchto platbách,“ uvedla Nabiullinová na finanční konferenci v Petrohradě.

„Zvažují se různé alternativy. Firmy se staly velmi flexibilními a podnikavými. Nacházejí způsoby řešení a často se s námi o ně ani nepodělí,“ řekla.

Podle ní jsou obchodní partneři Ruska v různých zemích pod „obrovským tlakem“. Věří ale, že postupně vznikne nový globální platební systém, v němž nebudou západní instituce, protože mnoho zemí se cítí zranitelně, když používají jen jeden mezinárodní platební systém bez alternativ.

Smrt za vlast je v Rusku čest. Za kritiku Putina ale skončí i válečný veterán, říká rusista Příhoda

Číst článek

Nabiullinová také řekla, že Rusko a další země z uskupení BRICS - do něhož patří mimo jiné Rusko, Čína a Indie - diskutují o platebním systému s názvem BRICS Bridge, který by měl propojit finanční systémy členských zemí. Dodala však, že tyto debaty jsou obtížné a že vytvoření takového systému si vyžádá určitý čas.

Andrej Kostin, šéf druhé největší ruské banky VTB, na jejíž pobočku v Šanghaji byly nedávno uvaleny sankce, uvedl, že veškeré informace o mechanismech usnadňujících mezinárodní platby by měly být vzhledem k jejich citlivosti ze zákona „státním tajemstvím“.

„Velmi dobře vidím, že právě teď někde na americké ambasádě sedí druhý tajemník a zapisuje si každé naše veřejné prohlášení. Možná sedí i tady. Ať podnikneme jakékoliv kroky, vidíme, že reakce (západních zemí) je velmi rychlá,“ dodal.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme