„Úplně nejstarší tištěná kuchařka v našem fondu je platinová De honesta voluptate z roku 1503. Je to renesanční kuchařka psaná v latině a obsahuje víc než 250 receptů,“ popisuje kurátorka Kubíčková.
Dobrovolníci, kteří si tři týdny pro vědecké účely užívali ranní máslové orgie v podobě pečiva typu croissant, se dopracovali ke zvýšení cholesterolu v průměru o deset procent.
Zmrzlinový pohár za 1000 dolarů je vyroben z luxusních ingrediencí, včetně tahitských vanilkových lusků, třiadvacetikarátového jedlého zlata nebo čokoládových lanýžů Amedei Porcelana.
Očekávanou třetí sérii seriálové tragikomedie, která se odehrává ve zřídkakdy poklidné atmosféře chicagské restaurace, od středy nabízí streamovací platforma Disney+.
Lahůdkářství / Pivovar||red|Literatura|KNIŽNÍ SOUTĚŽ
Co jedl Karel IV. a co Jiří z Poděbrad? A jak starý je vlastně špekáček? Tomu všemu se věnuje Christian Szabo ve svém knižním gastronomickém projektu Evoluce českého jídla.
Tento týden jsem zašla na druhý den zahájení britského tenisového svátku ve Wimbledonu. Na tradičním čaji o páté můžete ochutnat nejen výborné jahody se smetanou.
„To logo je taková slovní hříčka. Včela se norsky řekne [humle] a totéž slovo v norštině znamená taky chmel. Ale do piva žádné včely nepřidáváme,“ vtipkuje jedna ze zaměstnankyň.
Český řízek se nejčastěji podává s bramborovým salátem, bramborami, bramborovou kaší nebo hranolky. Oblíbené jsou lístky hlávkového salátu, na které řízek servírujeme.
Smažené artyčoky (Carciofi alla Giudia) jsou skvělým příkladem toho, jak židovské komunity dokázaly využít i to, co bylo považováno za odpad. Tento pokrm se stal symbolem židovské kuchyně v Itálii.
„Každý podnik to dělá jinak, ale – nevěřte na spropitné kartou. V ideálním případě se stane, že vy své zdaněné peníze ještě jednou odevzdáte státu,“ říká šéfkuchař Zdeněk Pohlreich.
„Trošku hřešící den mají. Mají různé steaky hovězí, takže jsme pro ně vybrali prémiová masa, od hovězích svíčkových, telecích chuck eye rollů a takhle, takže to mají opravdu skvělé.“
Vytvoř mi jarní menu vhodné pro pražskou restauraci. I tak může v praxi vypadat úkol pro umělou inteligenci. Jak se prosazuje v gastronomii? A co na ni říkají ostřílení kuchaři?
Chystám se sem zajít už hodně dlouho. Tuto ikonickou restauraci jsem sice už jednou navštívila, ale stoly v hlavním sále byly tehdy beznadějně obsazeny a zamluveny po celý čas mé dovolené.
Kubánský sendvič je dnes vnímán nejen jako klíčový prvek kubánsko-americké kuchyně, ale také jako symbol spojení a kulturní výměny mezi Kubou a Floridou.
Je leden, místo abych po Vánocích ladila figuru do plavek, nezřízeně jsem se vrhla na ochutnávání svíčkové na smetaně s příslušnou dávkou knedlíků. Obětovala jsem se pro čtenáře gastroglos.
„Obecně po pandemii koronaviru zmizelo z gastronomie 75 tisíc lidí. Navíc dostat zaměstnance v dnešní době na hory je o to větší problém, musíte jim zajistit ubytování,“ vypráví Stráský.
Jak se dá pohádkově zbohatnout při sbírání hub? A kdo popsal strop jedné slavné britské hospody? I na to odpovídá gastrocestopis, o který tento týden hrajeme v pravidelné knižní soutěži.
Ve francouzském kandidátovi na Oscara je jídlo smyslnou radostí, protože je v něm uložena péče, láska a um s vědomím, že ji někdo dokáže svými pěstovanými smysly docenit.
Svou misi v čele fondu vidí ředitel Vičar hlavně ve snaze dostat více moravských vín do restaurací. Přiblížit bychom se měli Rakousku a Německu, kde je pro podniky čest nabízet k jídlu lokální vína.
Populárními pokrmy jsou štýrská míchaná vejce, smažené kuře, Gröstl, což je nakrájené hovězí nebo vepřové maso restovaná na pánvi s cibulí a houbami na přepuštěném másle, které se podává s bramborem.
„V čase, kdy stát apeluje na důchodce, aby si utahovali opasky, tak chce uskutečnit tento marnivý výdaj, který pomůže spíše jen velmi dobře situovaným restauracím navýšit ziskovost.“
O pochoutky s podivným názvem v oblasti Krušnohoří není nouze. Pochutnat si můžete na brambrdlech, prdelačce nebo například na ropuše v díře. Jídel s možná až kontroverzním názvem je ale více.