Světová výstava Expo se koná každých pět let na různých místech světa. Letos tuto akci hostí japonská Ósaka, kde 13. dubna otevře své brány návštěvníkům, které bude vítat až do poloviny října.
„Jelikož slyším neustálé skandování, že děkují, tak já věřím, že hlavní cíl byl splněn,“ říká Jan Spratek z pražského planetária, který se podílel na výběru posádky.
Laser umí napodobit žár nitra hvězd i sílu kosmického záření. Speciální díl natáčeli reportéři Ondřej Vaňura a Martin Pařízek v laserovém centru v Dolních Břežanech.
První fáze výcviku trvala asi 260 hodin. Svoboda se učil od těch nejlepších. Jako záložní astronaut Evropské kosmické agentury bude ve výcviku pokračovat i v roce 2025. Věří, že se do vesmíru dostane.
„Dají se tady dělat různé ukázky experimentů nebo demonstrace fyzikálních principů v beztížném stavu, které na Zemi dělat nelze,“ popisuje český astronaut.
„Starost o půdu, o vodu, o krajinu není jenom věc zemědělců, je to věc celé společnosti, protože přece všichni potřebujeme dobrou, kvalitní čistou vodu, potraviny,“ říká biolog Miroslav Šimek.
Národní dopravní informační centrum v Ostravě je hlavním neuralgickým bodem sdílení informací o dění na českých silnicích. Sbíhají se sem data o nehodách a uzavírkách z celého Česka.
Uvnitř pradědského vysílače jsou i velké akumulační nádrže na teplou vodu, záložní diesel agregát a další věci. Než všechno ve spleti chodeb a schodů projdete, nachodíte i dva kilometry.
V druhém díle seriálu Do výšek i do podzemí zůstáváme při zemi – na dálnicích. Každou noc na některé úseky vyrážejí silničáři. I obyčejné sekání trávy pro ně přitom může znamenat nebezpečí.
„Adaptace na teplo trvá řádově osm až čtrnáct dní a je mnohem účinnější a rychlejší u lidí, kteří už jsou nějakým způsobem trénovaní,“ říká Vladimír Tuka.
Robot je konstruovaný tak, aby se hned dokázal zorientovat v jakémkoli neznámém prostředí, například v chodbě nebo jeskyni. Využívá k tomu právě prostorové senzory.
Vytvoř mi jarní menu vhodné pro pražskou restauraci. I tak může v praxi vypadat úkol pro umělou inteligenci. Jak se prosazuje v gastronomii? A co na ni říkají ostřílení kuchaři?
Každé letadlo musí pravidelně na kontrolu a aerolinky využívají toho, že je v zimních měsících provoz slabší než jindy. V pražské Ruzyni mají proto technici napilno.
Nová metoda znamená, že mléko se nemusí tolik zahřívat. Místo toho na něj ale opakovaně působí veliký tlak. Výsledky výzkumu jsou podle vědců slibné, k použití pak není pouhých pět procent tekutiny.