Skupina horolezců poprvé v historii pokořila K2 v zimním období

Skupině nepálských horolezců se povedl první zimní výstup na druhou nejvyšší horu světa K2. Na 8611 metrů vysokém vrcholu v pohoří Karákoram na hranici Pákistánu a Číny stanuli v sobotu kolem 17.00 místního času (kolem 13:00 SEČ). Expedice Seven Summit Treks o tom informovala na twitteru.

Islámábád (Pákistán) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Velehora K2

Velehora K2 | Foto: horolezci.cz/k2

„Zvládli jsme to, věřte mi, zvládli jsme to - cestu na vrchol, která zatím odolávala. ´Divoká hora´ Karákoramu byla poprvé pokořena v nejnebezpečnějším období: v zimě,“ napsala expedice.

Kvůli epidemii nemají co dělat, plánují tak zdolat K2. Desítky horolezců se chystají na náročný zimní výstup

Číst článek

Deseti nepálským horolezcům se v pátek podařilo připevnit lana ve výšce 7800 metrů a dnes k výstupu na vrchol využili nečekaně příznivého bezvětrného počasí, uvedla agentura AFP.

O zimní výstup na K2 se dosud pokusila jenom hrstka expedic, poprvé na přelomu let 1987 a 1988. Obtíže zimního výstupu souvisejí s tím, že hora na rozdíl od Mount Everestu leží blíž centrální Asii a zimy jsou tam delší a drsnější. Letos se u úpatí hory sešly hned čtyři expedice, což se dá částečně připsat na vrub epidemii, díky níž mají horolezci více času, napsala agentura AFP.

Vrchol K2 byl poprvé dobyt v roce 1954; od té doby se na něj dostalo zhruba 450 lidí a přes 80 při pokusu o výstup zahynulo. Jako první Čech se dostal na vrchol K2 v roce 1983 Josef Rakoncaj, první úspěšnou Češkou byla Klára Kolouchová v roce 2019.

V zimě se až do letoška na K2 nikomu nepodařilo překročit hranici 7650 metrů. Důvodem jsou extrémně obtížné podmínky, protože v zimních měsících může udeřit vichr o rychlosti až 200 kilometrů za hodinu a teplota klesnout k minus 60 stupňům Celsia. Vzhledem k severnější geografické poloze je tam ve srovnání s ostatními výškově srovnatelnými horami nižší atmosférický tlak a hůř se dýchá; výstup je navíc hodně technický.

16 Jan 2021🇳🇵🏔🇵🇰
WE DID IT, BELIVE ME WE DID IT- JOURNEY TO THE SUMMIT NEVER DONE BEFORE
🦾The Karakorum's 'Savage Mountain' been summited in most dangerous season:WINTER
Nepalese Climbers finally reached the summit of Mt. K2 (Chhogori 8611m), this afternoon at 17:00 local time.

13:07 – 16. 01. 2021

1492 6534

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme