Ve Francii zemřela Věra Kunderová. Její ostatky by měly být uloženy společně s manželovými v Brně

Ve Francii v sobotu ráno zemřela Věra Kunderová, vdova po spisovateli Milanu Kunderovi. O jejím úmrtí informovala Moravská zemská knihovna, která v Brně provozuje Knihovnu Milana Kundery a uchovává část jeho osobní bibliotéky a archivu.

Aktualizováno Paříž/Brno (Aktualizováno: 20:55 14. 9. 2024) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Milan Kudera s manželkou Věrou na snímku z roku 2010.

Milan Kudera s manželkou Věrou na snímku z roku 2010. | Zdroj: Profimedia

Po smrti Kunderové se do Brna přesune další část dokumentů či knih ze spisovatelovy pozůstalosti. „Byla velmi pečlivá, vše bylo předem ujednáno,“ řekl v sobotu ředitel Moravské zemské knihovny Tomáš Kubíček.

3:04

Literární velikán, intelektuál i obránce románu. Tak v létě informovala francouzská média o úmrtí Kundery

Číst článek

Lze také očekávat, že Kunderovi budou společně uloženi na hřbitově v Brně. Za života Kunderové totiž měly spisovatelovy ostatky ještě zůstávat v Paříži.

„Poslední přání Milana Kundery a Věry Kunderové je převézt jejich urny do Brna. Tak se stane. Knihovna Milana Kundery v Brně je její dílo. Česká republika ztrácí s Věrou Kunderovou velkou osobnost, která doprovázela a inspirovala dílo Milana Kundery díky své znalosti světové literatury a světa. Čest její památce,“ uvedl velvyslanec České republiky ve Francii Michal Fleischmann.

Doplnil, že ještě nedávno pozvala Kunderová na malé setkání nejbližší francouzské a české přátele. „Byla unavená, ale nic jí neuniklo,“ popsal Fleischmann.

Věra Kunderová se narodila v roce 1935. Pracovala jako rozhlasová a televizní redaktorka. Poté, co s manželem odešli z Československa do Francie, starala se o jeho dílo, aby se mohl věnovat přednášení a psaní.

„Převzala na sebe veškerou administrativu spojenou s autorskými právy. Komunikovala s nakladateli, a to až do poslední chvíle,“ řekl Kubíček. Právě Kunderová přišla s myšlenkou zřízení Knihovny Milana Kundery v Brně, tedy v jeho rodném městě. „S velkým fyzickým nasazením ji pak pomáhala realizovat,“ uvedl Kubíček.

3:33

‚S odjezdem knih končí i můj život.‘ Věra Kunderová převáží do Brna pozůstalost svého manžela

Číst článek

Milan Kundera zemřel loni v červenci v Paříži, bylo mu 94 let. Z Francie se do Československa nevrátil ani po pádu komunistického režimu a své pozdější dílo psal ve francouzštině.

Věru Kunderovu nalezla v sobotu ráno bez známek života pokojská v hotelu na mořském pobřeží v Le Touquet v departementu Pas-de-Calais, kde byla na dovolené, napsal regionální list La Voix du Nord.

Za znamení osudu označil skutečnost, že vdova po vynikajícím francouzsko-českém spisovateli zesnula v přímořském hotelu naproti rezidenci, ve které po mnoho let pobývala spolu s manželem.

Nerozlučná dvojice si totiž přímořské letovisko opravdu zamilovala kvůli klidu i naprosté anonymitě, které si Kundera velmi vážil. Spisovatel se držel stranou, nechal za sebe mluvit své dílo, dodal deník.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme